O ospătăriță de la un restaurant din Hârlău nu a fost primită la locul de muncă pentru că tatăl ei a murit după ce a fost infectat cu COVID-19. Femeia povestește faptul că o lună de zile a fost nevoită să stea acasă pentru că patronii se temeau de infecția cu coronavirus. Familia femeii a trecut prin clipe de coșmar
Situație încâlcită din cauza lipsei de informare și a fricii de COVID-19. O femeie nu a fost primită la locul de muncă după ce patronii au aflat că tatăl său a murit infectat cu coronavirus. Deși a stat 14 zile în autoizolare la domiciliu, femeia nu a putut reveni la serviciu pentru că patronii au așteptat decizia de carantinare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași.
Conform legii, DSP eliberează decizia de carantinare în termen de 30 de zile de la data finalizării perioadei de carantină. Din punct de vedere legal, dacă contactul direct nu are simptome specifice infecției cu coronavirus, el poate ieși din autoizolare și se poate întoarce la locul de muncă. Patronii nu s-au lăsat înduplecați de lege și au așteptat concediul medical de angajata lor. Roxana Avornicesei a primit concediul medical săptămâna trecută. Timp de o lună de zile a stat acasă fără plată.
Fiica bărbatului care a murit infectat de COVID-19: „În scurt timp, am ajuns la concluzia că tata nu fusese, de fapt, infectat cu COVID-19”
Frica de a nu se infecta cu COVID-19 sau de a nu expune clienții dintr-un restaurant din Hârlău la infecția cu COVID-19 i-a determinat pe patroni să refuze revenirea la serviciu a angajatei sale, Roxana Avornicesei. Femeia a fost contact direct al tatălui său, decedat în urma diagnosticării cu noul coronavirus. Din momentul în care Gheorghe Avornicesei a fost diagnosticat cu COVID-19, familia a trecut prin clipe cumplite. Unul dintre membrii familiei a decis să spună tot adevărul.
„Tatăl meu a decedat pe data de 13 octombrie la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost depistat cu coronavirus. Pe data de 7 octombrie am chemat ambulanța din Hârlău pentru că tatăl meu, deja diagnosticat cu boli pulmonare, a început să se simtă rău, avea stări de leșin și nu mai putea respira. A fost adus la UPU de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași, iar medicii ne-au asigurat că este stabil. Ulterior, a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase pentru că l-au depistat cu COVID-19. De atunci a început calvarul nostru. În scurt timp, am ajuns la concluzia că tatăl meu nu fusese, de fapt, infectat cu COVID-19”, spune Ana Maria Avornicesei, fiica bărbatului decedat.
Angajatorii femeilor nu voiau să facă statele de plată fară a primi de la medicul de familie o dovadă că acestea au fost carantinate la domiciliu
După câteva zile de internare în secția de Terapie Intensivă, Gheorghe Avornicesei a decedat. Familia a primit vestea ca pe un trăznet. În fiecare zi fiicele lui sunau la spital, iar medicii le spuneau că starea tatălui său s-a agravat, dar este încă stabilă. S-au agățat de acest fir și au crezut că va fi bine, că va reveni acasă. Din acel moment a urmat o altă poveste.
„Perioada de carantinare pentru noi a fost de pe data de 8 până pe 21 octombrie. Am anunțat la serviciu atât eu, cât și sora și mama mea, că vom sta acasă pentru că suntem contacți direcți. Eu sunt profesor și am putut să-mi mut orele în mediul online, mama a putut reveni la serviciu după 14 zile, dar sora mea, care lucrează într-un restaurant din Hârlău, nu a fost primită la serviciu.
Problema cea mai mare a fost că, după cele 14 zile de carantinare, angajatorii noștri ne-au cerut o dovadă că am stat acasă în autoizolare, pentru a face statele de plată. Am mers la medicul de familie Carmen Atodiresei, care ne-a spus că nu ne poate da niciun concediu până ce nu primește de la DSP decizia de carantinare. Mamei i s-a spus de la spital că e posibil să nu o poată plăti pentru cele 2 săptămâni state acasă fără această decizie, iar sora mea nu a putut merge efectiv la muncă”, mai spune Ana Maria Avornicesei.
Roxana: „O doamnă de la DSP Iași mi-a spus că tata nu apare pe lista celor testați de COVID-19”
Familia Avornicesei s-a văzut nevoită să meargă personal la DSP Iași pentru a întreba de ce nu au primit decizia de carantinare, neștiind faptul că decizia poate veni în termen de 30 de zile. Ana Maria povestește că o informație primită de la un angajat DSP Iași a dat peste cap toată situația.
„Pentru că nu puteam primi niciun concediu medical de carantinare de la medicul de familie fără decizia de la DSP, iar noi aveam nevoie de ea pentru a o prezenta la locul de muncă, am venit la DSP Iași. Acolo, am fost întâmpinate de paznic, care a chemat o doamnă să discute cu noi. I-am dat CNP-ul tatălui meu și după ce a verificat în sistem mi-a spus că tata nu apare acolo, că nu a fost înregistrat cu COVID-19. Atunci, efectiv nu mai știam ce să facem. Dacă tatăl meu nu apărea în sistem, prectic eu și cu mama nu am fi putut primi salariu pe cele două săptămâni de carantină. Iar sora mea, nici atât. Angajatorii ei nici nu voiau să audă că va reveni la serviciu fără această decizie de la DSP”, adaugă Roxana.
Sora Roxanei a fost primită din nou la muncă abia după o lună de zile
Redactorii BZI au cerut la DSP Iași verificarea lui Gheorghe în sistem, iar el figurează ca fiind testat PCR, cu rezultatul pozitiv. Cel mai probabil, la mijloc a fost o neînțelegere. Familia Avornicesei a ieșit din carantină pe data de 21 octombrie, iar decizia de carantinare de la DSP Iași a ajuns la medicul de familie Carmen Atodiresei pe data de 2 noiembrie. Conform legii, DSP Iași s-a încadrat în timp. Din păcate însă, angajatorii celor 3 femei care nu au apucat să-și plângă tatăl, respectiv soțul, nu au fost prea îngăduitori.
„Săptămâna trecută am mers cu insistențe la medicul de familie care, într-un final, ne-a dat concediile medicale de carantinare. Ne-a spus faptul că nu a primit nicio decizie de la DSP Iași și că ne-o dă doar pentru a ne ajuta să putem primi banii de la locul de muncă pentru cele două săptămâni. Asta s-a întâmplat în cazul meu și al mamei, care am putut merge la muncă după zilele de carantinare. Angajatorii surorii mele au chemat-o la serviciu abia după ce aceasta a primit concediul de la medicul de familie”, adaugă Roxana.
Cristina Atodiresei, medic de familie: „Familia Avornicesei a primit în termen legal decizia de carantinare”
După lungi insistențe ale redactorilor BZI, medicul de familie Carmen Atodiresei a acceptat să ofere un punct de vedere privind întreaga situație cu care s-a confruntat familia bărbatului decedat după ce a fost infectat cu COVID-19.
„Eu am peste 1.000 de pacienți, nu am cum să știu toate problemele astea. Ce vă pot spune este faptul că familia Avornicesei a primit în termen legal decizia de carantinare. Am eliberat-o când am primit-o de la DSP Iași. A durat ancheta epidemiologică. Ele puteau să se ducă la muncă imediat după perioada de carantinare, fără nicio problemă”, spune dr. Carmen Atodiresei, medic de familie în Hârlău.
Familia lui Gheorghe neagă că bărbatul a murit infectat cu COVID-19: „A fost trecut așa, pur și simplu, pe o listă”
Lungile serii de neînțelegeri declanșate între familia Avornicesei, medicii din spitale, DSP, angajatori și inclusiv medicul de familie au luat o amploare la care nimeni nu se aștepta. Pentru că în urma tuturor celor relatate anterior familia a ajuns la concluzia că Gheorghe nu a murit infectat de COVID-19, Roxana și-a angajat un avocat.
„Mi-am angajat un avocat ca să facă dreptate. Cum e posibil ca tata să nu apară la DSP Iași în sistem când am mers noi, ca fiind infectat cu COVID-19, iar deodată apare. Totodată, tatăl meu, având probleme cu plămânii și fiind dependent de oxigen, nu a ieșit afară din casă.
Noi nu credem că a fost infectat cu COVID-19, ci a fost așa, pur și simplu, trecut pe o listă. Plus că, știu situații în care un pacient care și-a făcut testul PCR în spital a ieșit pozitiv, iar când și l-a făcut la privat a ieșit negativ. El locuia doar cu mine, sora și mama mea. El a fost singurul depistat cu COVID-19, deși nu avea simptome. Noi nu am avut absolut nimic. Noi nu am apucat nici să ne luăm rămas bun de la tata, care a ajuns acasă într-un sac negru și a fost dus direct la groapă. Prin ceea ce am trecut noi nu mai dorim la nimeni”, încheie Roxana Avornicesei.