Info Turism

Toxiinfecţii alimentare pe litoral. Iată ce s-a întâmplat în acest sezon estival

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Toxiinfecţii alimentare pe litoral. Iată ce s-a întâmplat în acest sezon estival
Toxiinfecţii alimentare pe litoral

Toxiinfecţii alimentare pe litoral. Chiar dacă în fiecare an toxiinfecţiile alimentare apar pe litoral din cauza mâncării alterate, se pare că anul acesta nu au mai fost semnalate cazuri de acest gen. Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale încă de la debutul sezonului, însă nu au fost repercursiuni grave asupra sănătăţii populaţiei. Anul trecut, în doar două săptămâni, peste 250 de turiști au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.

Toxiinfecţiile alimentare nu au mai apărut pe litoral din cauza mâncării alterate comercializate de agenţii economici, cum au fost situaţii frecvente în anii trecuţi. Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale de la debutul sezonului estival şi au găsit nereguli la agenţii economici, dar în nicio situaţie nu au fost repercursiuni grave asupra sănătăţii populaţiei.

Toxiinfecţii alimentare pe litoral

„Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică”, se menţionează într-un comunicat al ANSVA.

Inspectorii de la Comandamentul Estival 2020 au verificat, în perioada 13 iulie – 22 august, un număr de 1.341 de unităţi de alimentaţie publică, astfel: 117 baruri, 2 cafe-baruri, 18 snack-baruri, 42 braserii, 105 unităţi tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetarii/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de peşte, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare şi 3 unităţi cu produse congelate.

Mai multe nereguli constatate de inspectori

Au existat şi nereguli constatate de inspectori, precum manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar.

În plus, unii agenţi economici nu au respectat condiţiile de igienă în spaţiile unde se manipulează şi prelucrează alimente, ori inspectorii au observat ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semi-preparatelor în acelaşi spaţiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, ouălor şi cărnii de pasăre.

Toxiinfecţii alimentare pe litoral. Sute de sancţiuni contravenţionale aplicate de reprezentanţii ANSVSA şi ai DSVSA Constantă

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, reprezentanţii ANSVSA şi ai DSVSA Constanța au aplicat 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei.

De asemenea, au fost emise două ordonanţe de interzicere a activităţii şi 8 ordonanţe de suspendare a activităţii la unităţi de alimentaţie publică.

În perioada 13 iulie – 22 august au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Anul trecut, peste 250 de turişti au făcut toxiinfecţie alimentară în doar două săptămâni

Anul trecut, peste 250 de turişti au făcut toxiinfecţie alimentară în doar două săptămâni, după ce au mâncat la restaurantele de la malul Mării Negre.

Multe dintre restaurante sau terase funcţionau fără aprobare sanitar-veterinara. În doar două săptămâni, peste 250 de parsoane aveau să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase Constantă, după ce au consumat alimente alterate. Diagnosticul pus de medici a fost unul: toxiinfecţie alimentară.

Adauga un comentariu