Prima pagină » Local » Tradiții de Sf. Mare Mucenic Gheorghe! Zi importantă în Biserica Ortodoxă Română
Tradiții de Sf. Mare Mucenic Gheorghe! Zi importantă în Biserica Ortodoxă Română

Tradiții de Sf. Mare Mucenic Gheorghe! Zi importantă în Biserica Ortodoxă Română

23 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Astăzi, 23 aprilie 2021, este o zi plină de tradiții, fiind ziua în care este sărbătorit Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Pentru creștini, sărbătoarea aceasta este una deosebit de importantă. Anul acesta, Sf. Gheorghe este sărbătorit chiar înainte de Duminica Floriilor

Zi importantă în Biserica Ortodoxă Română. Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc astăzi, 23 aprilie 2021, pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Sfântul este considerat a fi patronul spiritual și protectorul armatei. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, către sfârșitul secolului al IV-lea. Intrat în armata împăratului roman Dioclețian (284-305-n.r.), Sfântul Gheorghe își mărturisește de bună voie credința în Hristos. Dioclețian îl condamnă la moarte prin decapitare, sentința fiind executată în 23 aprilie 303. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii, atât în Răsărit, cât și în Apus, fiind un simbol al bărbăției și jertfei pentru Hristos.

În icoane este înfățisat călare, purtând o suliță și ucigând un balaur, expresie a unei legende raspândite despre una din isprăvile sale. Pentru că anul acesta sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, cade într-o zi de vineri, în a șasea săptămână a Postului Mare, Biserica Ortodoxă Română a îndemnat preoții din țară să săvârșească slujba de pomenire după Sărbătoarea Învierii Domnului. O decizie asemănătoare a fost luată și anul trecut.

Tradiții de Sf. Gheorghe în întreaga țară!

Ziua aceasta este cunoscută în popor ca Sân-George. În calendarul popular, Sân-George este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor, el fiind identificat în Panteonul românesc cu Cavalerul Trac. În spiritualitatea populară, el este cel de-al doilea stâlp calendaristic, alături de Sfântul Dumitru, sau Sâmedru. Se spune că atunci când se aud primele broaște cântând, Sân-George ia cheile de la Sâmedru pentru a deschide drumul naturii spre viață, el fiind considerat Cap mare de primăvară, înverzitorul întregii naturi, semănătorul tuturor culturilor și închizătorul anotimpului friguros. Toamna, Sâmedru, care nu iubește pomii înverziți, primește cheia de la Sân-George pentru a închide timpul frumos. În tradiția populară se crede că nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece persoana care încalcă interdicția va fi somnoroasă tot anul.

Zi onomastică pentru milioane de români

Astăzi, câteva milioane de români își sărbătoresc și ziua onomastică. Sunt sărbătoriți astăzi cei care poartă numele de Gheorghe, George, Ghiță, Georgeta, Georgiana etc. Prenumele Gheorghe provine din limba greacă și are înțelesul de „lucrător al pământului”. Astfel, acest nume este printre cele mai răspândite nume. Ca tradiții de Sf. Gheorghe, în această, zi în zonele rurale, bărbații gătesc porțile caselor și casele, dar și prispa închisă cu scândură, pentru sosirea verii. Aceștia pun ramuri înverzite ori crenguțe cu florile care au apărut deja în luna aprilie. Ramurile verzi se pun nu doar la case, ci și la mormintele neamurilor, ca să aibă o viață liniștită în lumea de dincolo. Sfântul Gheorghe este considerat a fi și protectorul Forțelor Terestre ale Armatei Române. De aceea, ziua de astăzi are și o însemnătate aparte pentru militarii români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024