Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt prăznuiți pe 9 martie, sărbătoare de care se leagă o serie de tradiţii şi obiceiuri populare, pe care creştinii ortodocşi le păstrează cu sfinţenie.
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt prăznuiți anual, pe data de 9 martie.
Cu ocazia acestei sărbători cu cruce neagră, gospodinele din întreaga țară prepară cunoscuții mucenici, realizați din aluat de cozonac sau fierți în apă cu zahăr.
Menirea mucenicilor este aceea de a fi împărțiți, motiv pentru care este important să fie duși în această zi la biserică, pentru a fi sfințiți.
În ziua Mucenicilor, potrivit credinței populare, se deschid porțile Raiului, iar toate rugăciunile pentru sufletul celor adormiți sunt ascultate de Dumnezeu.
Cei 40 de Mucenici din Sevastia
Această zi este legată de prăznuirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldați creștini din Capadocia, aflați în slujba împăratului roman Licinius.
Aceștia au fost martirizați în anul 320, după ce au mărturisit că sunt creștini, fiind supuși la multe chinuri.
Ei au fost ținuți în temniță timp de 8 zile, de aici și forma mucenicilor, apoi bătuți cu pietre și aruncați în apa înghețată a unui lac de la marginea orașului Sevastia.
Pe mal, persecutorii pregătiseră băi calde, pentru cei care declarau că renunță la creștinism.
Se spune că unul dintre cei 40 de Mucenici a ieșit din apă și a declarat că renunță la creștinism, însă a murit imediat după ce a intrat în baia caldă.
Atunci, unul dintre gardieni, pe nume Aglaius, a văzut o lumină puternică și strălucitoare. El a intrat apoi în apa rece a lacului, iar numărul mucenicilor a rămas, astfel, patruzeci.
Tradiţii şi obiceiuri populare
Pe stil vechi, ziua de 9 martie marca trecerea de la zilele aprige ale Dochiei la zilele călduroase ale Moșilor.
Pe 9 martie, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin, unul pentru fiecare dintre cei 40 de mucenici care şi-au pierdut viaţa.
Totuși, în unele zone, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
De asemenea, în această zi, femeile stropesc locuința, gospodăria și animalele cu apă sfințită, pentru a fi protejate tot anul.
Totodată, în anumite zone ale țării, oamenii fac un foc în fața caselor și în câmp, pentru purificarea locului.
În plus, se spune că tăierea primelor corzi de viţă-de-vie în această zi aduce rod bogat și mult belșug pentru întreaga gospodărie.
,,Cu putere și avânt,
Vom jura,într-un cuvânt,
Că avem și noi ca stare,
O zi de…,, destrăbălare.”
Și l-andemnul lui Costică,
Hai băieți!, la una ,,mica”…
Fie una de tărie,
Sau de ,,dulce tiranie”…
S-aratam azi mai dotați,
Ca bărbați adevărați…
Că de mâine…iar se schimbă,
Punem ,, lăcățel”…la limbă…”🍾💜🎂🔥🍷
🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷
(40 de pahare!!!!Greu…Pan’ diseara-s gata!!!!)🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃
😜😁🤫