Local

Tragedia anului în mediul academic ieșean! Marele prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit – Exclusiv

Publicat: 09 apr. 2021
Prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit
Prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproşu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici.
Dumnezeu să îl odihnească!, a declarat în exclusivitate pentru BZI prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Moment tragic nu doar pentru comunitatea Universității din Iași, a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci și pentru toți istoricii din România. A plecat într-o lume mai bună, un membru de onoare al Academiei Române și un istoric desăvârșit „, a declarat în exclusivitate pentru Cotidianul BZI Prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba, Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași.

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă durere trecerea la cele veșnice a Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpora de documente românești vechi (din colecția Documenta Romaniae Historica) și în istorie socială și economică românească (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide. Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași  și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.

Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd pe unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecuturilor ținuturilor noastre.

Dumnezeu sa-l odihnească!”

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative

Iașii vechilor zidiri. Până la 1821 (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) – în colaborare cu Dan Bădărău;
O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790) – 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008).
mai multe volume din seria A, Moldova a colecției „Documenta Romaniae Historica”.

Comentarii
 • Trebuie sa ai probleme grave cu bibilica incat sa adaugi asemenea comentarii rautacioase . Daca habar nu aveti despre aceasta somitate de ce vorbiti aiurea ?

 • Pai permite, nu ne intereseaza astfel de celebritati…imi pare sincer rau, dar nu am auzit de el…mai ales ca a fost exigent si strict…

 • Dumnezeu sa îl odihnească. Facultatea de Istorie din Iasi a pierdut un istoric și cercetător de o mare valoare.
  Păcat ca pe unii ii interesează doar altfel de „celebrități”.

 • Tu sigur esti vreo studenta care ia numai note de 10 (daca ai luat sub 10 te sinucizi), nu a iesit in viata ei in club, nu stie de viata de noapte, stai doar cu nasul in carti…tocistyle

 • Sunt profesor. Predau de 23 de ani. Dumnevoastră mai aveți mult de lucrat la propria educație. E plin de ignoranti. Frumos ar fi sa ștergeți mesajele anterioare. Nu va fac cinste. Haideți sa prețuim și personalitățile din mediul universitar, nu doar pe cele de la TV.
  PS. Probabil dvs sunteți o persoana frustrata care nu poate ajunge la bratul unei studente de 10. Rămâneți la viata de club și lăsați oamenii în pace.

 • Ps.2 Era ca răspuns la comentariul domnului cu problema necunoașterii. 🙂
  Sigur nu sunteți un fost elev de al meu sau al dlui Caprosu.

 • Domnul Anonim (nu ai deloc tupeu sa-ti arati numele)…cand erati tanar, nu cred ca ati iesit vreodata intr-o discoteca sa va distrati…ati avut alte prioritati: sa invatati. Nu mai sunt acele vremuri comuniste, in care aveam voie doar cu portia…lumea a evoluat. Daca stiti doar sa stati cu nasul in carti si sa tociti, e problema dvs.
  PS: mie nu mi-a placut sa stau doar cu nasul in carti si sa nu stiu ce e aia o iesire in oras…

Adauga un comentariu