International

Tragedie în Turcia. Un elicopter s-a prăbușit. Unsprezece persoane au decedat iar altele au fost rănite

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tragedie în Turcia. Un elicopter s-a prăbușit. Unsprezece persoane au decedat iar altele au fost rănite
Avion prăbușit Turcia

Un elicopter al armatei s-a prăbușit joi în sud-estul Turciei, ucigând unsprezece militari și rănind alți doi, a declarat ministerul apărării. Elicopterul de tip Cougar s-a prăbușit în apropierea satului Cekmece, aproape de orașul Tatvan, în provincia Bitlis, cu o populație preponderent kurdă. Era în drum spre Tatvan din provincia Bingol din apropiere, când autoritățile au pierdut contactul cu acesta la ora 14:25 (11:25 GMT).

Nouă dintre victime au murit la locul accidentului, în timp ce două au murit din cauza rănilor lor în spital, au spus oficialii. Printre victime se număra generalul locotenent Osman Erbas, comandantul corpului armatei, a declarat Devlet Bahceli, liderul principalului partid naționalist turc, pe Twitter. Ministerul Apărării a descris accidentul ca fiind produs dintr-o eroare, dar nu a elaborat detalii.

Rapoartele mass-media turce au declarat că ministrul apărării Hulusi Akar, ministrul de interne Suleyman Soylu și personalități militare înalte s-au deplasat la locul accidentului. Uniunea Europeană și Statele Unite și-au prezentat imediat condoleanțele aliatului NATO.

„Împărtășim durerea profundă a Turciei pentru pierderea a nouă personalități militare din Bitlis”, a declarat ambasadorul Turciei UE, Nikolaus Meyer-Landrut.

„Gândurile noastre sunt cu familiile tuturor celor afectați și dorim o recuperare rapidă a celor răniți”, a declarat ambasada SUA prin intermediul Tweet.

O sursă diplomatică turcă a declarat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a prezentat condoleanțele într-un apel telefonic cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu și a adăugat că alianța „s-a solidarizat cu Turcia”.

Locuitorii au sărit în ajutorul supraviețuitorilor

Un locuitor al unui sat din apropiere, unde elicopterul s-a prăbușit, a declarat că localnicii s-au grăbit să-i ajute pe supraviețuitori imediat ce au aflat vestea prăbușirii.

„Copiii noștri ne-au spus că un elicopter s-a prăbușit în apropiere. Când am ajuns la fața locului, am văzut că niște soldați au murit ”, a declarat Davut Bikeç.

Spunând că a observat un supraviețuitor parțial îngropat sub epavă și zăpadă, Bikeç a spus că a săpat în zăpadă cu mâinile pentru a elibera soldatul prins.

„Gura lui era plină de zăpadă. Am curățat zăpada și l-am ajutat să respire și l-am întrebat dacă este bine. Apoi am săpat zăpada în jurul lui și l-am ajutat să se elibereze. El a spus că se simte bine, dar i-am cerut să rămână liniștit în cazul în care avea fracturi”, a spus Bikeç, adăugând că el și alți localnici au eliberat un alt soldat de sub epavă.

Adauga un comentariu