Fostul președinte, europarlamentarul Traian Băsescu, a comentat, în stilul caracteristic, noua mutare făcută de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care a luat în subordinea sa șase procurori români „gealați” și „slugi”.
Băsescu spune că fosta șefă a DNA „și-a luat toți gealații, toate slugii ca să facă dosare. Vom avea spectacol”. El consideră că se vor face dosare pe modelul deja patentat în România.
„România va fi cal de bătaie pentru doamna Kovesi, nu aveți nicio grijă! Și-a luat toți gealații, toate slugile ca să facă dosare ca până în 2015. Vom avea spectacol, dar mutat la Luxemburg.”, a spus, vineri seara în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, Traian Băsescu.
„Gealații și slugile” lui Kovesi
Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 29 ianuarie, că a selectat şase candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România. Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu – Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Florin Bogdan Munteanu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Acești procurori delegaţi vor acţiona în numele Parchetului European. Ei vor avea competenţe similare cu procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată. Parchetul European este condus de Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA. EPPO, înfiinţat în aprilie 2017, este o structură a UE bazată pe procedura de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, 22 de state membre UE au ales să participe, printre care şi România.
Traian Băsescu nu o iartă pe Kovesi. Atribuțiile Parchetului European
Rolul Parchetului European este de a întări colaborarea pentru investigarea şi urmărirea penală în cazul unor infracţiuni care afectează bugetul UE. Frauda, corupţia, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA sunt câteva dintre infracțiunile vizate de EPPO.
Această structură va face investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă cu fonduri UE de peste 10.000 de euro. La cazurile de fraudă în materie de TVA transfrontalier, suma minimă este de 10 milioane de euro.
Parchetul European (EPPO) este format dintr-un procuror-şef european, un colegiu al procurorilor, procurori europeni delegaţi şi camere permanente.