Ex-premierul Florin Cîțu își acuză subordonatul pe linie de partid, respectiv pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, pentru că ar fi redus cu câteva zecimi de procente volumul investițiilor. Și, în consecință, „tigrul Europei” nu va mai fi ce a fost odată. Adică pe vremea lui Cîțu. Se transformă astfel România în șoricelul Europei de Est?
Retorica lui Florin Cîțu, care se vrea a fi de sorginte liberală, ar sta din punct de vedere logic în picioare. Cu condiția de fi acoperită prin adevăr. Este cât se poate de firesc – și asta acoperă cu adevărat esența politicilor liberale în domeniul economic – că numai o creștere semnificativă a investițiilor în domenii aducătoare de profit poate asigura, an de an, venituri suplimentare la buget, din care apoi să poată fi satisfăcute solicitările în plan social, pe care le doresc mai ales socialiștii. Cum spuneam însă, pentru a comenta cât de cât afirmațiile lui Cîțu, trebuie văzut în prealabil dacă ele sunt reale. Pe tot parcursul guvernării lui Ludovic Orban și apoi în timpul guvernării Cîțu, presa în general și presa specializată în analize economice în special s-a străduit să afle unde se duc sumele imense de bani împrumutați de statul român în ritm alert și cu cele mai mari dobânzi din Europa. Nimic nu i-ar fi împiedicat pe cei doi premieri și cu atât mai mult pe Florin Cîțu, când acesta era ministrul Finanțelor, să răspundă solicitării Parlamentului. Și să vină în fața deputaților și senatorilor pentru a-și prezenta marile realizări în domeniul investițional. Dimpotrivă. Ar fi fost un motiv de legitimă mândrie pentru PNL. Iată ce am făcut cu banii. Iată în ce domenii am investit. Iată de unde va veni profitul în beneficiul întregii societăți. Iată cum creștem astfel PIB-ul României. Dar nu s-a întâmplat așa. Investițiile, dacă ele s-au făcut cu adevărat, au fost în orice caz netransparente. Și operate nu din rațiuni de eficiență, ci din rațiuni clientelare.
Este cu desăvârșire falsă afirmația că, sub premierul Cîțu, România ar fi devenit „tigrul economic” al Europei. Nu a devenit nici măcar „tigrul economic” al Europei de Est. Analizele care ne-au fost puse la dispoziție în tot acest interval de mandate la Palatul Victoria nu indică nici măcar faptul, în sine amuzant, că România s-ar fi transformat în pisicuța Europei. Mai degrabă a rămas un șoricel. Iar de acum încolo, conform lui Cîțu, va fi un șoricel și mai mic.
Sunt convins că vom afla relativ repede care este realitatea. Din analiza finală a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul trecut și a bugetului de venituri și cheltuieli care se bate în aceste zile în cuie, urmând să fie supus dezbaterii și aprobării Parlamentului. Dacă minte Cîțu, atunci încă președintele PNL ar trebui să-și asume un păcat în plus, care reprezintă și o încălcare a legii penale prin dezinformarea opiniei publice.
Vă voi da un singur și extrem de simplu exemplu privind modul în care s-au comportat PNL și Guvernul Cîțu în materie investițională. Cu chiu cu vai, în România a fost promovat un act normativ, care ne aliniază unor state performante în acest domeniu, cum sunt de pildă Polonia și Ungaria, ca să mă refer doar la țări din Estul Europei. O lege care este de natură să încurajeze, așa cum s-a dovedit în alte părți, inclusiv la noi o scurtă perioadă de timp, profitul realizat din producțiile cinematografice. Investitorii în acest domeniu, care cei mai mulți sunt de peste Ocean, marile case de producție din lume, beneficiază de restituirea unei părți din TVA. Aparent, statul român pierde astfel bani. În realitate, așa cum s-a demonstrat fără echivoc, sume mult mai mari se întorc în trezoreria statului, pentru că pe de-o parte crește exponențial volumul investițiilor în producții cinematografice în România, pe de altă parte se cheltuie în această țară cu ocazia realizării acestora sume din ce în ce mai mari de bani și, în al treilea rând, crește prestigiul României, mai ales în domeniul turistic. Dar acest act normativ a devenit neoperant odată cu venirea PNL la putere. Liberalii și useriștii l-au îngropat pur și simplu, fiindcă fusese promovat nu de către ei, ci de căre PSD. Așa au înțeles guvernele Orban și Cîțu să facă investiții profitabile pentru această țară.