Local

Transplant renal la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi

Publicat: 14 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transplant renal la Spitalul Clinic Dr. C.I.Parhon din Iaşi
1

În acest moment au loc două transplanturi renale la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi. Primitori sunt două paciente din Iași, o pacientă de 57 de ani cu boala genetică renală și în program de hemodializă de 1 an. A doua pacientă are 48 de ani și face dializă de 2 ani de zile. Pacientele au primit rinichii de la familia unui pacient de 48 ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral, şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieţi.

„Pentru noi ziua şi operaţia au fost ca în vremuri normale. Ne-am desfăşurat activitatea cum o facem de obicei. A fost vorba de o intervenţie de transplant de la un donator aflat în moarte cerebrală. Deşi suntem într-o situaţie naţională de urgenţă, donatorul cadaveric care a venit este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant conform recomandărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal.

Astăzi au avut loc două intervenţii concomitente la două paciente de 57 şi respectiv 48 de ani. Acestea făceau dializa de un an şi de doi ani. Intervenţiile au decurs că de obicei. Au duratat 4-5 ore. Au avut implicate mai multe echipe de medici, terapie intensivă. Nu au fost incidente în cursul acestor intervenţii. Atât donatorul cât şi potenţialii primitorii pe care îi chemasem în eventualitatea transplantului la spital, aşa cum facem de obicei, au fost testaţi pentru COIVD-19. Aceasta a fost diferenţa între ce facem în mod deosebit şi ce am făcut acum. Echipa de recoltă a fost de asemenea testată în cursul zilei de ieri.”, a declarat dr. Adelina Miron Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.

Adauga un comentariu