Local

Transportul județean aduce nemulțumiri în rândul cetățenilor! Consiliul Județean Iași a fost dat în judecată de o primărie

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Transportul județean aduce nemulțumiri în rândul cetățenilor Consiliul Județean Iași a fost dat în judecată de o primărie
Locuitorii din comuna Cozmești sunt nemulțumiți de noul traseu propus de CJ Iași

Consiliul Județean Iași a fost dat în judecată de către Primăria comunei Cozmești. Motivul procesului este reprezentat de faptul că locuitorii din Cozmești, care vor să ajungă la Iași trebuie să schimbe mijlocul de transport în comun la Răducăneni. Comunitatea dorește păstrarea vechiului traseu, dar aspectele economice și profiturile operatorului primează. CJ Iași asigură călătorii că nu vor exista decalaje orare și nici nu va fi cazul achiziționării unui nou bilet. Licitația privind transportul județean se desfășoară pe areale geografice, nu pe trasee

În perioada 2023-2028, transportul județean va fi format din 11 loturi ce vor cuprinde 92 de trasee. Valoarea contractului este de 1.248.291.116 lei. Transportul în comuna Cozmești face parte din lotul 2, are 11 trasee și o valoare de 172.139.206 lei. Introducerea unei noi stații între Cozmești și municipiul Iași, la Răducăneni, a stârnit discuții și un proces între comuna Cozmești și Consiliul Județean (CJ) Iași. Instanța admite cererea de suspendare și respinge excepția calității procesuale active ce a fost invocată de pârât. Sentința este cu drept de recurs, în termen de 5 zile.

Petrica Baltag in camasa alba sta la un birou
Navetiștii sunt nemulțumiți de faptul că vor aștepta ore bune schimbarea mijlocului de transport în comun

CJ Iași, acționat în judecată de Primăria Cozmești

Marius Danga vorbeste la microfon
Modificarea stației nu reprezintă un inconvenient pentru călători

Modificarea traseului Cozmești – Iași a stârnit nemulțumirea în rândul călătorilor din comuna ieșeană. Astfel, cei care vor să ajungă la Iași vor fi nevoiți să schimbe mijlocul de transport în comun la Răducăneni. Primarul din Cozmești, Petrică Baltag, a acționat în judecată CJ Iași pentru modificările făcute în transportul județean ce vizează comuna Cozmești.

„Nu suntem de acord cu traseul Cozmești – Răducăneni, pe care l-a fixat CJ Iași. La cererea Consiliului Local și a cetățenilor am făcut sesizarea. Eu aș spune să rămână cum era înainte, Cozmești – Iași, sunt o mulțime de navetiști la școală. Elevii și bătrânii au de așteptat ore bune în frig, întrucât există un decalaj orar al curselor! Nu știu care este motivul și de ce au făcut această schimbare. Cetățenilor le vine greu, aceștia m-au rugat să îi ajut și să iau inițiativă pentru a lăsa traseul cum a fost și înainte“, precizează Petrică Baltag, primarul comunei Cozmești.

Transportul în județul Iași se va realiza pe grupe de trasee, pe un întreg areal geografic. Operatorul ce va oferi servicii de transport în comun pentru un întreg areal geografic va fi unul singur.

„Această discuție a venit mai întâi în plenul CJ Iași. Primarul comunei Cozmești a făcut o procedură prealabilă ce a fost respinsă. Astfel, programul a rămas așa cum a fost votat anterior. I s-a explicat și atunci foarte bine, am explicat și noi în întâmpinarea ce am depus-o la tribunal și credem că instanța va găsi de cuviință să respingă această solicitare“, explică Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Marți, 06 decembrie 2022, instanța a admis cererea de suspendare și a respins excepția calității procesuale active ce a fost invocată de primarul comunei Cozmești.

interior atutobuz pe albastru
Schimbarea mijlocului de transport nu implica achiziționarea unui nou bilet de către călători

Marius Dangă: „Nu avem licitație de transport cu traseu!“

screenshot decizie judecatorie
CJ Iași are la dispoziție 5 zile pentru a efectua recurs

Vicepreședintele CJ Iași susține că modificarea stației nu reprezintă un inconvenient pentru călători, iar aceștia nu vor trebui să aștepte ore întregi un alt mijloc de transport. Acesta a făcut o paralelă cu traseul Păcurari – Târgu Cucu, din municipiul Iași, unde este necesară schimbarea unui mijloc de transport în comun fără achiziționarea unui alt bilet.

„Primarul a considerat că are tot dreptul să acționeze în judecată Consiliul Județean Iași. Stațiile le-am stabilit împreună cu primarii de pe traseu. Trebuie menționat faptul că în noul program de transport asigurăm conexiuni pentru toate satele.

Am optat pentru stație la Răducăneni, dar oamenii vor schimba autobuzul și vor merge mai departe. Conexiunea este directă! Nu va sta nimeni să aștepte cu orele. Nu avem licitație de transport cu traseu, ci pentru un întreg areal geografic. Oamenii vor lua un singur bilet de la Cozmești la Iași, nu vor trebui să cumpere un alt bilet“, precizează Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Schimbarea mijlocului de transport este furnizată de același operator de traseu. Decizia a fost luată în baza unei analize. S-a constatat că la Răducăneni există un flux mare de pasageri ce coboară, întrucât acolo sunt mai multe instituții publice de interes general.

Traseele trebuie să fie eficiente din punct de vedere economic și pentru operatorul de servicii. Conform lui Marius Dangă, niciun operator nu este obligat să presteze servicii în folosul comunității, iar aspectul economic este unul prioritar pentru orice transportator. CJ Iași este acționat în judecată de către Primăria Cozmești. Sentința are drept de recurs în termen de 5 zile.

Comentarii
  • Sa-l vad eu acum pe Eduard Boz cum o joaca avocatul lingau pe asta.
    Alexe l-a convocat sa se apuce sa faca un proiect pentru transportul metropolitan, numai ca lingaul PNL, care linge tot ce prinde (ca in avocatura este mai mult decat varza), a cam dat cu stangu in dreptu legat de transportul metropolitan.
    Dar o scot ei la capat pe banii … iesenilor si ai statului.

  • Cei care stau in Cozmesti: mutati-va la V Lupului, MirosLaba, Rediu, Visani…..tot la țară veti sta numai ca veti locui la bloc, misto…nu?

Adauga un comentariu