Traseu montan în Parcul Cheile Bicazului-Hășmaș. Cheile Bicazului, o minune naturală din România, sunt situate în apropierea oraşului Bicaz, județul Neamț. Această zonă pitorească este situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării, în județele Neamț și Harghita.
Cheile Bicazului au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.
Zona Cheile Bicazului au o lungime de peste 6 km, Acestea se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei în aval. Zona este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz. Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș (6.575 ha). Parcul național este situat pe teritoriul județelor Harghita și Neamț.
Cei care iubesc muntele şi drumeţiile se pot bucura de mai multe trasee amenajate. Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş este unul dintre cele mai frumoase din ţară.
Traseu montan în Parcul Cheile Bicazului-Hășmaș. Descriere traseu
Traseu montan: Pasul Pângăraţi – Vârful Mediaş – Poiana Alba – Vârful Ecem – Şaua Tarcaului
Traseu montan în Parcul Cheile Bicazului-Hășmaș. Traseul montan începe de la Pasul Pângăraţi pe DN 12C, spre şaua Loduj. Apoi începe escaladarea Vârfului Mediaş, se coboară spre poiana Vârful Calului. Sub Vârful Calului se merge spre sud, se ajunge spre Poiana Ciofronca. Mai departe întâlnim Vârful Ciofronca apoi se coboară în poiana mlăştinoasă de la Tunzerie.
Se înaintează pe DJ 125 şi se ajunge la Poiana Albă. De aici începem urcuşul cel mai mare de pe traseu care se termină în pasul Hasmasul Mare. Apoi se merge prin pădure şi se coboară pe şaua Curmătura. Se trece pe sub Piatra Singuratică şi în 15 minute se ajunge la cabană.
Vârful Ecem, un loc superb de belvedere
Ajungem la Vârful Ecem unde este un loc superb de belvedere. Se continuă drumul spre sud-est, se coboară în şaua Lic, apoi în Şaua Tarcaului.
Marcaj traseu: linie roşie
Durata traseu: 8 ore
Distanţa de parcurs: 22 km