Prima pagină » National » Trebuie sau nu să dezinfectăm cumpărăturile? Cât de eficiente sunt mănușile la magazin
Trebuie sau nu să dezinfectăm cumpărăturile? Cât de eficiente sunt mănușile la magazin

Trebuie sau nu să dezinfectăm cumpărăturile? Cât de eficiente sunt mănușile la magazin

15 apr. 2020, 15:36,
în National

Președintele Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență în România pentru încă 30 de zile. Cu toate acestea, restricțiile vin și cu câteva excepții. Printre acestea, cumpărăturile.

Atât autoritățile cât și specialiștii din domeniul medical ne recomandă să evităm, atât cât se poate, zonele aglomerate și închise. Bineînțeles că și magazinele fac parte din această categorie. Dar care este cea mai sigură cale de a face cumpărăturile în timpul pandemiei și cum ar trebui să procedăm cu alimentele odată ajunși acasa?

Experții în Boli Infecționase și Siguranța Alimentelor au venit cu o serie de sfaturi privind cumpărăturile pentru ca riscul de contaminare să fie exclus.

Concentrați-vă pe oameni, nu pe alimente

Multe persoane sunt îngrijorate că ar putea contracta virusul de pe benzile care transportă alimentele în hypermarket-uri sau chiar de pe recipiente. Însă toți medicii infecționiști sunt de acord cu privire la faptul că pericolul real este reprezentat de contactul direct sau indirect cu alte persoane infectate din magazin

”Deși există și pericolul de a vă infecta de pe diferite suprafețe contaminate, cea mai mare transmitere o reprezintă transmiterea particulelor respiratorii, la care sunteți expuși atunci când stați în prezența altor persoane”, a declarat Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Universitatea Mailman School of Public Health din Columbia.

Donald Schaffner, un microbiolog reputat din domeniul alimentar și profesor la Universitatea Rutgers, recomandă cumpărăturile strict în magazinele care limitează numărul cumpărătorilor care au voie să intre simultan.  În timp ce aceste magazine se pot confrunta cu cozi interminabile în exterior, distanțarea socială din interior este una corectă.

”Fiți cât mai eficienți în magazin! Faceți-vă o listă! Mișcați-vă repede și eficient prin magazin! Dați-vă la o parte din drum! Fiți respectuoși cu ceilalți! Mențineți distanța socială!”, a declarat acesta.

Purtați o mască

Având în vedere că multe persoane sunt asimptomatice, ele pot merge la cumpărături în ciuda faptului că sunt infectate! Tocmai de aceea este important să mergeți la cumpărături cu nasul și gura acoperite.

Mergeți singur

Doctorul David Aronoff, directorul departamentului de Boli Infecțioase de la Universitatea Vanderbilt, recomandă ca proviziile să fie făcute de câte o singură persoană.

”Dacă locuiți cu trei persoane și toate trei merg la cumpărături, riscul de contaminare se triplează

Dezinfectați cărucioarele și mâinile

Odată ajunși în magazin, este recomandat să dezinfectați mânerele cărucioarelor sau ale coșurilor, cu șervețele sau soluții dezinfectante. Evitați atingerea feței până nu igienizați mâinile.

”Nu folosiți telefonul mobil cât sunteți în magazin, deoarece acesta este cel mai sigur mod de a vă atinge fața”, a spun Rasmussen.

Nu vă bazați pe mănuși

”Mănușile nu sunt magice”, spune Scaffner. Mănușile nu te fac invulnerabil! De îndată de atingeți o suprafață contaminată cu mănușile, acestea devin la fel de contaminate!”

Virologul Angela Rasmussen este de acord: ”Am văzut o mulțime de persoane care poartă o pereche de mănuși o zi întreagă și fac o mulțime de activități cu ele. Mănâncă, vorbesc la telefon, își cumpără mâncare, cu aceleași mănuși! Asta nu e bine!”

Aceasta a declarat că își lasă mănușile acasă, dar își spală mâinile și le dezinfectează frecvent.

Rachel Graham, virolog care studiază coronavirusul la Universitatea Gillings School of Global Public Health din Carolina de Nord, spune că și ea merge la cumpărături fără mănuși. ”Dar dacă vă hotărâți să le purtați, aveți grijă cum le dați jos”.

Stați departe de casier

Angajații magazinului sunt expuși unui risc de contaminare continuu. Tocmai de aceea este important ca, la casa de marcat, să stați cât mai departe de aceștia, pentru a nu fi infectați.

Folosiți mijloacele de plată care nu impun atingerea banilor sau a aparatelor

Dacă aveți posibilitatea de a plăti cu telefonul, aceasta este cea mai sigură metodă. Dacă aceasta nu este însă o opțiune, folosiți cardul, în niciun caz bani cash.

Nu este nevoie să dezinfectați cumpărăturile

Mulți cumpărători și-au făcut deja o rutină pentru a dezinfecta cumpărăturile. Însă experții sunt de părere că spălarea sau dezinfectarea recipientelor nu este necesară. Toți cei intervievați au declarat că nu fac acest lucru niciodată.

Rasmusen a explicat că riscul de contaminare de pe alimente nu este chiar zero, dar este foarte apropiat de zero. Deoarece ar trebui ca particulele respiratorii să se afle exact în punctul pe care dumneavoastră îl atingeți. Și chiar și atunci, trebuie să aveți o cantitate mare de virus rezidual pe mâini pentru a vă infecta. Dacă vă spălați pe mâini după despachetarea alimentelor, înainte de a găti sau a mânca, este de ajuns, a declarat aceasta.

Dacă totuși dezinfectați cumpărăturile, nu o faceți cu șervețele sau cu spray

Dacă dumneavoastră vă simțiți mai bine dacă dezinfectați alimentele, utilizați numai săpun și apă. ”Majoritatea recipientelor nu sunt făcute să fie dezinfectate. Tocmai de aceea este posibil să contaminați mâncarea”,  spune Graham.

Spălați legumele și fructele cu apă caldă

Din ce în ce mai multe persoane spală legumele și fructele cu săpun. Însă Schaffner spune că, dacă pe acestea rămân reziduuri de săpun pe care le ingerați, puteți ajunge la indigestie puternică.

Dacă tot vă este teamă, comandați online

O cale simplă de a scăpa de temerile legate de cumpărături este să comandați online, cu plata prin card. Contactul cu curierul va fi atât de scurt, încât nu sunteți supus niciunui risc de contaminare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`