National

Trecem la ora de iarnă. Cum vor fi afectate organismele

Publicat: 17 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trecem la ora de iarnă. Cum vor fi afectate organismele

SCHIMBARE ORĂ IARNĂ 2019. Trecerea la ora de iarnă este prevăzută pentru ultimul weekend din luna octombrie, respectiv în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar urma ca, începând din anul 2021, să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

România a aderat la schimbarea orei în 1932

Specialiștii cred că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu schimbare orei. Tudor Ciuhodaru consideră că este nevoie de 15 zile.

Organismul uman se adaptează la schimbarea orei în cincisprezece zile. „Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Pentru cei cu probleme de sănătate, efectele schimbării orei ar putea fi mai serioase. În această ultimă categorie sunt incluși, în special cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Odată cu schimbarea orei, pentru această categorie de persoane mai afectate, există risc de sinucidere, atac de cord.

Efectele schimbării orei pot fi chiar extreme. Unii oameni de știință vorbesc despre probleme de sănătate mintală cauzate de schimbarea orei.

 Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că efectele schimbării orei sunt:

1. creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional,

2. creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemoționale.

Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Adauga un comentariu