Droguri în valoare de 600.000 de euro au fost găsite de poliţişti şi procurori în roata de rezervă, dar şi sub scaunul şoferului, într-o maşină în care se aflau trei bărbaţi din Brăila.
„La data de 1 septembrie 2023, în urma activităților investigative și de cercetare efectuate într-un dosar penal pe linia combaterii traficului de droguri de mare risc, polițiștii din Galați, împreună cu procurorii au oprit în trafic un autoturism, în județul Brăila, în zona haltei C.F.R. Surdila Găiseanca, în care se aflau trei bărbați, toți cu domiciliul în municipiul Brăila, cu vârstele de 49, 26 și 19 ani. La volan se afla bărbatul de 49 de ani.
Droguri de 600.000€ găsite în roata de rezervă a unei maşini, în Brăila
La controlul autoturismului, au fost găsite în total 30 de kg de substanță de tip Cristal, susceptibilă a face parte din categoria drogurilor de mare risc. 10 kg au fost găsite sub scaunul de la șofer, iar 20 de kg în roata de rezervă.
Valoarea pe piață a acestui drog, care urma să fie comercializat în județele Galați și Brăila, cunoscut sub denumirea de 3 CMC, este de aproximativ 600.000 de euro, iar, la nivel național, această captură este cea mai mare de până acum.
Substanța 3 CMC a fost introdusă sub control prin modificare legislativă în martie 2023 și este asimilată drogurilor de mare risc (la fel ca și cocaina, heroina sau mefedrona).
Pe piața neagră, substanța se poate găsi în formă pură sau multiplicată cu substanțe precum glucoza, talc, creatina, pentru a multiplica profitul rețelelor.
Această multiplicare se face în așa numitele laboratoare de condiționare. În aceste locații, substanța poate fi pulverizată și pe materie vegetală, pentru a fi apoi fumată. Liantul este acidul izopropilic.
Substanța a fost prezentă pe piața neagră începând cu anul 2019 și are denumirea stradală CRISTAL.
Până în martie 2023, era încadrată ca și substanță psihoactivă, iar pedeapsa era mică pentru traficarea substanței (de la 6 luni la 3 ani).
După modificările legislative din martie 2023, pentru traficarea acestui drog, dacă se poate proba că suspecții au săvârșit infracțiunea de introducere în țară a acestuia, riscă o pedeapsa de la 10 la 20 de ani, precum și interzicerea unor drepturi.
Efectele sunt unele diverse, în funcție de organism, similare cu cele ale MDMA și amfetaminei.
Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitație, tremur, dezinhibiție, lipsa coordonării și o sete permanentă.
Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanță relativ nouă.
În urma audierilor, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a celor trei bănuiți.
În cursul zilei de astăzi, 2 septembrie 2023, cele trei persoane vor fi prezentate la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.
Doar nu voiați să găsească operele lui Marin Preda.