Prima pagină » Lifestyle » Trei instructori de dresaj canin își dezvăluie regulile de aur pentru educarea micilor companioni
Trei instructori de dresaj canin își dezvăluie regulile de aur pentru educarea micilor companioni

Trei instructori de dresaj canin își dezvăluie regulile de aur pentru educarea micilor companioni

31 aug. 2023, 13:05,
BZI.ro, în Lifestyle

Chiar dacă nu putem fi cu toții specialiști autorizați în dresaj canin, ar trebui să învățăm să gândim ca unul atunci când adoptăm un câine. A fi un „părinte” responsabil înseamnă mult mai mult decât a-i oferi afecțiune și a distribui fotografii adorabile pe rețelele de socializare. În esență, este despre a-i învăța pe companionii noștri necuvântători cum să se comporte în societate, astfel încât să aibă o viață fericită și împlinită.

Reguli de aur în dresajul canin: Recompensează-l pentru reușite

Trei instructori certificate din SUA și-au dezvăluit regulile de aur în ceea ce privește dresajul canin. Trucurile lor sunt simple, ușor de aplicat și constituie un punct de plecare excelent pentru cei care se simt copleșiți de această responsabilitate. Toate metodele se rezumă la un concept central, și anume să colaborezi cu câinele tău și să nu uiți că sunteți în aceeași echipă. Deși fiecare dintre cei 3 profesioniști are propriul principiu fundamental pe care îl împărtășesc clienților, toate converg către unul esențial: câinele tău este un câine și gândește ca atare. Pentru a-i câștiga respectul și cooperarea trebuie să înțelegi lumea din perspectiva lui.

„Ca proprietar, nu ești un gardian care controlează un prizonier. Ești antrenor, iar câinele tău este un membru al echipei tale”, explică Chris Ramsay, specialist în comportamentul canin și antrenor al unui program conceput special pentru câinii cu comportamente problematice.

Filozofia antrenamentului pozitiv presupune să recompensezi comportamentele dorite pe care dorești ca animalul tău de companie să le continue. Acest lucru implică recompensele sub formă de gustări imediat după reușită. E important să faci diferența între recompense și mituirea câinelui. În acest context, reușită sa vine înaintea recompensei. Un studiu efectuat în 2019 în Portugalia a arătat că această abordare de antrenament are mai mult succes decât metodele care se bazează pe pedepse. Adoptarea unei atitudini ostile cauzează mult stres și frică în cazul câinilor. Nicole Ellis, expert în stilul de viață al animalelor de companie susține că cea mai bună strategie este recompensarea micilor reușite.

„A recompensa comportamentele dorite cresc probabilitatea repetării acestora în viitor, în timp ce comportamentele nedorite se vor rări”, afirmă Ellis.

Totodată, ea subliniază importanța înnoirii cunoștințelor în cadrul antrenamentului canin, ori de câte ori este posibil.

„Mulți câini se plictisesc, astfel că stimulându-i mental, chiar și pentru perioade scurte, nu doar că le îmbunătățești calitatea vieții, dar previi și răzvrătirea sau alte comportamente nedorite”, a adăugat aceasta.

Fi-i consecvent și răbdător

Comportamentul consecvent oferă câinilor o rutină previzibilă. Este ca o foaie de parcurs comportamental pe care o pot urma.

„Câinii sunt inteligenți și oportuniști. Aceasta înseamnă că dacă un comportament are un rezultat pozitiv o dată, în creierul lor ar putea funcționa din nou”, spune Kait Hembree, șef al departamentului de instruire la GoodPup.

Pentru a fi consecvent într-un mod efectiv, trebuie să recompensezi comportamentul bun de îndată. De asemenea, nu există loc pentru „ocazii speciale”, mai ales în primele zile de antrenament. De exemplu, dacă îți antrenezi câinele să stea pe pătuțul său special în loc de canapea, nu există loc pentru excepții. Ca oameni, avem tendința de a crede că încălcarea regulilor este o recompensă pentru o muncă bine făcută. „Doar de această dată” nu este o expresie pe care o înțeleg câinii. Dacă le oferi un loc pe canapea o dată, îei înțeleg că este în regulă să stea pe canapea pentru totdeauna. Câinele va continua acest comportament și va deveni confuz dacă îl certați.Raportați-vă la câine în funcție de nivelul de performanță pe care l-a atins, și nu în funcție de nivelul la care speri că se află.

„Calificativul indică ceea ce poate face în mod fiabil și consecvent. Mulți proprietari depășesc în mod regulat nivelul pe care câinele lor l-a atins și sunt frustrați atunci când acesta nu se comportă conform așteptărilor. A cere unui cățeluș mic și entuziasmat să stea așezat având 10 invitați la cină va fi probabil peste nivelul de performanță pe care a reușit să-l atingă până în acel punct”, explică Ramsay.

În cazul în care companionul nu are rezultate, Ramsay recomandă să reduceți distanța fizică la jumătate și să repetați exercițiul. Astfel, micșorați raza de distragere a atenției. Acest lucru necesită multă răbdare și timp. Ramsay sfătuiește să așteptați până când câinele finalizează cu brio fiecare exercițiu înainte de a crește dificultatea. Te poți documenta despre diferite metode și tehnici de antrenament. Acest lucru te ajută să înțelegeți mai bine psihologia câinilor și cresc șansele de a descoperi o metodă care se potrivește mănușă prietenului tău necuvântător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *