Luni, 9 martie 2020, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediție specială. Savuros, efervescent, aristocratic și spectaculos! Despre o lume care ne fascinează și ne impresionează pe toți, doar în Studioul BZI LIVE, într-un dialog de zile mari alături de o personalitate aparte a culturii anume regizorul Ovidiu Lazăr de la Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași respectiv doi tineri valoroși actori, Mălina Lazăr și Dumitru Georgescu.
Despre viaţa, pasiune, devotament și teatru
Alături de cei trei invitați aparte s-a dialogat despre viaţa, pasiune, regie, devotament și teatru! Ce înseamnă universul fascinant al domeniului în care activează, ce înseamnă emoția de pe scenă, relația cu publicul, cum este să fii în spatele cortinei, contactul dintre generații, dorința de a transmite mesaje cu efecte și impact profund în comunitate și schimbarea mentalităților!
Peste trei decenii dedicate Naționalului ieşean
Desigur, alături Ovidiu Lazăr au fost abordate şi alte elemente legate de: activitatea şi cariera să, ce înseamă munca şi viaţă de regizor şi artist în România, proiecte derulate sau pe care le are în plan să le realizeze, relaţia cu actorii, cele mai frumoase amintiri! Pe de altă parte, regizorul Ovidiu Lazăr a dialogat despre condiţia Teatrului românesc, relaţia cu publicul!
Cine este Ovidiu Lazăr
Născut la 7 februarie 1960, Bacău acesta este, în perioada 1982 – 1987 student al Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti, Facultatea de Regie Teatru, la clasa prof. Cătălina Buzoianu – Gheorghe Vitanidis, asistenţi Cristian Hadji-Culea – Nicolae Opritescu. Susţine examenul de licenţă cu spectacolul „O noapte furtunoasă”, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Din 1987 până în prezent este angajat ca regizor artistic al Naţionalului ieşean unde a pus în scena zeci de spectacole. Piesele regizate de acesta au un succes la public dar şi la critici, de-a lungul anilor fiind laureat şi distins cu premii importante.
Una dintre figurile dramaturgiei românești
În anul 1996 a participat la cea de-a 340-a Sesiune a Seminarului de la Salzburg, Austria, cu tema „Puterea teatrului”, unde a avut ocazia să schimbe opinii despre teatru cu Arthur Miller, Ariel Dorfman, Andre Brink sau Benedict Nightingale. În 2001 a fost invitat la Congresul Internaţional de Teatru de la Salonic, Grecia, unde a prezentat dizertaţia „Teatrul, între frica şi speranţă”. A publicat numeroase articole şi studii atât în presa ieşeana, cât şi în reviste de specialitate naţionale, iar în 2005 a publicat la Editura Princeps Edit studiul „Doctorii doctorului Cehov”. A realizat numeroase colaborări la Radio şi Televiziune. Este lector universitar la Universitatea Naţională de Arte (UNAGE) George Enescu Iaşi, Departamentul Teatru. Este unul din iniţiatorii Programului „Artschool” al Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER), care are ca scop introducerea teatrului ca formă de educaţie în comunităţile de copii. Mesajul său special către publice este „Fără Teatru, viaţa este ca cerul fără stele!”.
Doi dintre cei mai activi, de succes și inspirație tineri actori
Ediția – dialog a fost una de referinţă și pentru ceea ce înseamnă noua generație de actori ai Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași. Pe de o parte, Mălina Lazăr, actor al Naționalul ui ieşean chiar de la începutul acestui an și, Dumitru Georgescu, de câțiva ani unul dintre cei mai buni actori, din noua generație, ai teatrului romanesc contemporan. Ambii, absolvenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu (UNAGE) au făcut mărturisiri și au povestit de ce au ales actoria, ce înseamnă pentru ei momentul în care se afla, experienţe artistice, idealurile și visele lor. De reliefat ca Dumitru Georgescu a fost actor și al Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași.
Mălina Lazăr, una dintre noile figuri ale Naționalului ieşean
Mălina Lazăr, una dintre noile figuri ale Naționalului ieşean a fost distribuită, doar anul acesta, în două premiere valoroase pe scena celui mai vechi teatru modern al ţării anume „Gaiţele”, regia Ovidiu Lazăr și „Orașul cu fete sărace”, regia Radu Afrim. Despre acestea dar și multe alte momente din activitatea sa se va dialoga alături de Malina Lazăr. Dacă merită să faci teatru, ce a însemnat pregătirea să academică, realităţi din mediul artistic contemporan, provocările primite până acum din perspectiva rolurilor, ce înseamnă momentul în care a întrat în echipa Naționalul ui ieşean, ce le transmite tinerilor care-și doresc să aleagă un asemenea drum au fost alte puncte ale dialogului cu aceasta.
De la premiul pentru cel mai bun actor, la Gala Tânărului Actor Hop la rolurile valoroase obținute pe scena Teatrului Naţional
Dumitru Georgescu, deja un actor consacrat și care a confirmat pe scena Sălii Mări a Naționalului ieşean este unul dintre cei mai inspirați și valoroși actori ai generație sale. A fost implicat în numeroase și consistente proiecte teatrale, are la activ participări la festivaluri naționale și internaționale. A jucat și pe scena altor teatre și a performat în străinătate. Acesta, în 2015 a primit Premiul pentru cel mai bun actor, la Audiţia Naţională, organizată de UNATC I.L. Caragiale, Bucureşti, pentru monologul „Gabriel”, în 2013 – Premiul pentru debut, la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, ediţia a XII-a, Cluj, pentru rolul „Lupul” din spectacolul „Capra cu trei iezi”, 2013 – Premiul pentru cel mai bun actor, la Gală Tânărului Actor Hop, Ediţia a XVI-a, Costineşti, pentru monologul „Gabriel” și, în 2010 – Premiul pentru cel mai bun spectacol, la Gală Tânărului Actor Hop, Ediţia a XIII-a, Mangalia, pentru spectacolul „Dincolo de Umbre”. Astfel, despre toate acestea, teatru independent, activitatea și experienţele sale de până acum s-a discutat alături de acesta. O ediție BZI LIVE de „spectacol”, o întâlnire între generații, o pledoarie pentru arta de calitate ce nu trebuia ratată!