Călătorii trenului IR 1635, care a plecat din București Nord spre Brașov, au avut parte de o experiență neașteptată luni, 10 februarie, când trenul a greșit traseul în zona Ploiești Vest și, pentru scurt timp, a mers în direcția Buzău.
Incidentul a fost relatat de un călător din tren și preluat de Observatorul Prahovean.
Greșeala de macaz sau eroare de coordonare
Din stația Brazi, trenul ar fi trebuit să se îndrepte către Ploiești Vest, însă a fost direcționat greșit spre Gara de Sud, în direcția Buzău. Călătorii au fost derutați de manevrele ciudate ale trenului, care la un moment dat a început să meargă înapoi, oprindu-se și reluând mișcarea de mai multe ori.
„La un moment dat, trenul s-a oprit și a început să meargă cu… spatele. Apoi s-a oprit din nou. Această situație s-a repetat de câteva ori, pe o distanță considerabilă, fiind aproape de Gara CFR Triaj”, a povestit un călător care a asistat la eveniment.
Deși inițial s-a spus că problema ar fi fost cauzată de o defecțiune la macaz, ulterior a fost descrisă drept o „eroare” care a condus la intrarea trenului pe o linie greșită. După revenirea în stația Brazi, trenul a mai staționat câteva minute bune înainte de a primi semnal verde pentru a-și continua drumul spre Ploiești Vest.
CFR Călători pasează responsabilitatea către CFR Infrastructură
Într-un răspuns transmis jurnaliștilor locali, CFR Călători a subliniat că situația din data de 10 februarie nu a fost din vina lor, ci ar trebui clarificată de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care gestionează infrastructura feroviară și dirijează circulația trenurilor.
„Pentru informații corecte și concrete, vă rugăm să vă adresați managerului infrastructurii feroviare – CNCF CFR SA, fiind cel care organizează și dirijează circulația tuturor trenurilor pe calea ferată”, a precizat CFR Călători în răspunsul lor oficial.
Trenul IR 1635 plecase din București deja cu o întârziere de peste 30 de minute, cauzată de un accident în zona Scroviștea. Incidentul din Brazi a adăugat un nou strat de frustrare călătorilor, care au fost nevoiți să aștepte și mai mult pentru a ajunge la destinație.
Acest eveniment atrage atenția asupra coordonării precare și a problemelor infrastructurale care continuă să afecteze transportul feroviar din România, ridicând semne de întrebare cu privire la gestionarea traficului feroviar și responsabilitatea instituțiilor implicate.