Prima pagină » Actualitate » Trimisul special al OMS în România, despre pandemia de coronavirus: „Cu siguranţă nu se testează suficient. Testaţi, testaţi, testaţi!”
Trimisul special al OMS în România, despre pandemia de coronavirus:

Trimisul special al OMS în România, despre pandemia de coronavirus: „Cu siguranţă nu se testează suficient. Testaţi, testaţi, testaţi!”

03 dec. 2021, 19:04,
în Actualitate

Trimisul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, medicul Heather Papowitz după aproape două luni de când se află în ţara noastră vorbeşte deschis despre provocările şi problemele campaniei de vaccinare, la ce să ne aşteptăm de sărbători, mai ales că suntem sub ameninţarea noii variante Omicron, dar şi despre unul dintre cele mai importante lucruri care ar putea ţine în frâu pandemia – testarea masivă a populaţiei.

Papowitz spune că testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor şi gratuită. Doar aşa vom putea supraveghea cu adevărat situaţia epidemiologică din ţara noastră.

Întrebată dacă 4.000 de teste PCR la o populaţie de 18 milioane de oameni poate fi numită supraveghere a virusului, Heather Papowitz a răspuns:

„Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea. Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi!

Întrebată ce ştie Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre nouă variantă Omicron, medicul Heather Papowitz a răspuns:

„Deci despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o trasmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”, a spus trimisul OMS în România.

Ce poate face o ţară ca România în ceea ce priveşte politicile sanitare, ce putem face ca să fim pregătiţi pentru această nouă variantă?

„În primul rând, trebuie să creştem supravegherea, trebuie să căutăm această variantă şi să facem cât mai multe secvenţieri pentru a vedea dacă este vorba de Omicron. Să testaţi mai mult! Deci prin creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea.

Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie infromaţi. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!

Vaccinul ne protejează de Omicron?

Chiar dacă vedem o eficacitate mai mică în a opri infectarea, vaccinurile tot reuşesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important.

Ştim că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: Vaccinul este sigur! Acestă informaţie, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc.

Am greşit undeva în ceea ce priveşte campania de vaccinare?

„A fost o gaură în transmiterea informaţiilor corecte. Nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot. Lucrăm în a umple acel gol în cât mai multe moduri posibile ca apoi aceaste informaţii să ajungă la oameni pentru a lua decizia corectă pentru ei”, a conchis Papowitz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`