Prima pagină » Actualitate » Tripla epidemie bagă spitalele din România în alertă! Simptomele la care trebuie să fim extrem de atenți
Tripla epidemie bagă spitalele din România în alertă! Simptomele la care trebuie să fim extrem de atenți

Tripla epidemie bagă spitalele din România în alertă! Simptomele la care trebuie să fim extrem de atenți

08 oct. 2024, 12:00,
Simona Ciobanu în Actualitate

Odată cu sosirea sezonului rece, specialiștii sunt în alertă din cauza unei posibile triple epidemii respiratorii. Europa se pregătește pentru un scenariu în care trei viruși respiratori se răspândesc simultan. România nu este exclusă din această ecuație și ar putea face față aceleiași provocări.

Dr. Chun Tang, medic generalist la Pall Mall, a explicat pentru The Independent că fiecare dintre aceste virusuri poate provoca afecțiuni grave, în special în rândul persoanelor în vârstă, copiilor mici și celor cu sistem imunitar slăbit.

O nouă triplă epidemie este așteptată în România

Odată cu venirea frigului, România ar putea fi afectată de o situație similară. Dar ce înseamnă „tripledemia” – tripla amenințare reprezentată de epidemii respiratorii simultane?

Dr. Vibhu Kawatra, pneumolog și specialist în alergii din Delhi, a explicat că termenul descrie răspândirea simultană a trei viruși respiratori: COVID-19, gripa și virusul respirator sincițial (RSV).

Conform adevarul.ro, acest context poate pune presiune pe sistemul medical, crescând numărul de spitalizări, mai ales în rândul populațiilor vulnerabile, precum vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente.

România, la rândul său, s-ar putea confrunta cu o astfel de situație. Specialiștii avertizează că simptomele provocate de COVID-19, gripa și RSV sunt adesea similare, ceea ce complică diagnosticul clinic. Iată principalele simptome comune și câteva diferențe importante.

Simptome comune

– Febră

– Tuse

– Durere de gât

– Oboseală

– Dureri musculare

– Dificultăți respiratorii

– Durere de cap

Măsuri preventive recomandate

1. Vaccinarea anuală împotriva gripei, în special pentru persoanele din grupurile de risc.

2. Igiena mâinilor și a căilor respiratorii – spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea gurii și nasului la tuse sau strănut.

3. Monitorizarea simptomelor și solicitarea de îngrijire medicală la apariția semnelor de boală.

4. Evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate.

5. Menținerea unui stil de viață sănătos prin alimentație echilibrată, hidratare și exerciții fizice regulate.

6. Testarea și izolarea în caz de simptome, pentru a preveni răspândirea virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024