Local

Tristețe în ajun de Anul Nou. A murit medicul care a asistat la nașterea a mii de copii din Iași – Exclusiv

Publicat: 31 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tristețe în ajun de Anul Nou. A murit medicul care a asistat la nașterea a mii de copii din Iași - Exclusiv
Medicul ginecolog Ghiorghie Nadolu a trecut la cele veșnice

Familia medicului ginecolog Ghiorghie Nadolu anunță cu tristețe moartea acestuia. Renumitul doctor ajunsese la vârsta venerabilă de 90 de ani. El a fost medic ginecolog la fosta maternitate ce a funcționat în incinta Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon, ulterior transferându-se la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă.

De-a lungul activității sale a asistat la nașterea a mii de copii din Iași dar și la tratarea afecțiunilor a numeroase femei.

Cine a fost medicul ginecolog Ghiorghie Nadolu

Cu profundă durere în suflet ne luăm rămas bun de la Ghiorghie Nadolu soţ, tată, bunic şi chirurg obstetrician – ginecolog care merită toată admiraţia şi respectul celor care l-au cunoscut.

Fiu de ţăran născut pe plaiurile vâlcene pline de frumuseţe şi măreţie românească, a fost mândru că pe aceste meleaguri pur româneşti de latinism autentic au răsărit Basarabii, Brancovenii, Bălcescu, Brâncuşi, Arghezi, Ţiteica, Coandă şi Macedonski, dar mai ales Tudor Vladimirescu şi Mihai cel Viteaz. Pornit pe jos din comună Valeni-Valcea, după ce a terminat gimnaziul, vine în Zătreni peste dealuri, spre Vest, cu o valiză pe o distanţă de 40 de kilometri. În anul 1948 a ajuns la gară Bibesti Gorj, urcându-se pentru prima dată în tren la vârsta de 17 ani. A dat examen de admitere la Liceul Pedagogic “Spiru Haret“ din Tg Jiu unde a învăţat de la profesori celebri.

În 1952 a absolvit liceul fiind clasificat în primii 5, iar Comisia Guvernamentală i-a permis prezentarea la examenul de admitere în învăţământul superior pentru merite profesionale incontestabile, având şi diploma de învăţător.
A dat examenul de admitere la Medicină, IMF IAŞI, unde a reuşit cu brio în 1952. În 1958 a devenit intern, prin concurs la IMF IAŞI, până în 1959.

În 1960, prin examenul de secundariat, a fost clasificat primul şi a ales Maternitatea Tg Frumos, unde a devenit şef de secţie după formarea ca specialist Obstetrica şi Ginecologie la Iaşi, fiid numit Cetăţean de Onoare al oraşului Tg Frumos pentru merite profesionale şi organizatorice de excepţie.

După 14 ani, în 1978, a fost confirmat medic primar, după un examen dur susţinut la Bucureşti, calificându-se că singurul obstetrician din Iaşi care a promovat acest examen la care au concurat 230 de medici specialişti pe 30 de locuri, fiind clasat al 10-lea cu media 9,15.
Doctorul Nadolu Ghiorghie a obţinut aceste merite deosebite prin eforturi susţinute şi dedicaţie profesională desăvârşită, obţinând titlul de medic primar în Iaşi în mai 1978, după concursul de la Bucureşti pentru intrare în Iaşi, avându-l ca şef de comisie pe celebrul profesor Dan Alessandrescu de la maternitatea Polizu, fiind admis primul din 8 candidaţi şi alegând Spitalul ,,C.I.Parhon’’.

Căsătorit la 9 februarie 1957 cu Rodica Gnatenco, ,,o fetiţă dulce din Tecuci’’, colega de facultate care a dat naştere fiicei lor Carmen Rodica pe 12 mai 1964 şi-a atins visul, iubind-o şi adorând-o nespus. Pe 18 iulie 1995 această a adus-o pe lume pe nepoata lui, Sorana Caterina la Maternitatea Parhon, spre imensă bucurie a familiei, aceasta devenind a treia generaţie de obstetricieni, prin examenul de rezidenţiat de anul acesta. Tată, soţ, socru şi bunic iubitor şi devotat, Ghiorghie Nadolu a fost trup şi suflet pentru familia sa, învăţând-o să iubească binele şi frumosul, prin răbdarea şi consecvenţă neobosită pe care a transmis-o celor dragi.

Acest crâmpeie din viaţa pline de amintiri frumoase, dar şi de o încrâncenată confruntare profesională, au însemnat momente solemne de satisfacţie şi bucurie, prin natura meseriei, aducând pe lume viaţa şi tratând mii de femei pentru a procreea şi a-şi întemeia familii fericite.

Îndemnul optimist care l-a călăuzit în viaţa : “Trăiesc, muncesc, iubesc şi visez!” a făcut că întreaga sa existenţă să se depene într-o atmosferă demnă, plină de dragoste şi respect.
TE VOM IUBI VEŞNIC!”, au transmis dr. Emil Anton, ginerele, și dr. Carmen Anton, fiica renumitului doctor.

Adauga un comentariu