Actualitate

Trotinetele electrice, interzise în Drobeta Turnu Severin. Primarul: „E o decizie grea, dar care trebuie luată”

Publicat: 27 iul. 2021
Trotinetă electrică pe stradă
Trotinetele electrice vor fi astfel interzise în toate zonele pietonale din Drobeta Turnu-Severin. Cei care le vor mai folosi în aceste zone vor fi amendați sau chiar ar putea rămâne fără ele

Veşti pentru deţinătorii de vehicule electrice. Trotinetele electrice vor fi astfel interzise în toate zonele pietonale din Drobeta Turnu-Severin. Cei care le vor mai folosi în aceste zone vor fi amendați sau chiar ar putea rămâne fără ele.

”E o decizie grea, dar care trebuia luată. Am avut mult sesizări din partea cetățenilor, rapoarte din partea Poliției Locale despre accidente, incidente, în zonele pietonale, de promenadă, de plimbare a cetățenilor. Genul acesta de mijloace de transport, trotinetele în general, sunt folosite de preadolescenți, de adolescenți, între 10 și 18 ani și ei din păcate nu au simțul pericolului nici pentru ei, nici pentru cei din jur. Merg cu viteză, nu au mijloace de protecție, au lovit copii, bătrâni și am hotărât că cel mai bine este să interzicem accesul lor în aceste zone”, a transmis primarul din Turnu Severin.

Tot mai multe persoane sunt agresate de trotinetele electrice

Mariu Screciu, primarul Drobetei Turnu Severin, a afirmat faptul că a făcut o consultare publică, iar 95% din respondenţi au fost pentru eliminarea acestor vehicule electrice.

„Am pus deja pe o rețea de socializare, 95% dintre comentarii au fost pentru acest lucru. Merg foarte mulți bătrâni, familii tinere în zonele acestea pietonale și, din păcate, sunt agresați efectiv de aceste mijloace de transport. În momentul de față s-a ajuns ca o trotinetă să meargă și cu 60 km/h. Vă dați seama ce pericol pot reprezenta. Pe viitor, va trebui reglementat și acest lucru cu trotinetele electrice.

Într-o primă fază vom merge cu avertismente o perioadă, o să stăm de vorbă și o să le explicăm. Dacă nu o să înțeleagă, o să mergem pe amendă și după aceea chiar o să le confiscăm trotinetele pentru că trebuie să respecte aceste reguli așa cum și șoferii trebuie să respecte reguli”, a explicat Marius Screciu, primarul din Drobeta Turnu-Severin, la Antena 3.

Trotinetele electrice au fost implicate în multiple accidente rutiere

Persoanele care au în vedere să achiziţioneze o trotinetă electrică sau au deja una trebuie să ştie că sunt obligaţi să respecte o serie de reguli. Un mesaj postat pe pagina de Facebook a Poliţiei Romane atrage atenţia celor care circulă cu astfel de vehicule că este ilegal să circule pe trotuar.

„Mergi cu trotineta electrică? Legal şi sigur este să mergi pe pistă pentru biciclete sau pe stradă! Pe trotuar este periculos atât pentru tine, cât şi pentru pietoni! Şi ilegal!”, se arată în postarea celor de la IGPR.

Tot mai multe trotinete electrice au fost implicate, anual, în multe accidente rutiere grave, pe drumurile României, soldate cu răniţi şi chiar şi decedaţi.

„În primele 6 luni ale anului 2020, în România, s-au produs 76 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, în urma cărora 22 de persoane au fost rănite grav şi 55 au fost rănite uşor. În anul 2019, au fost înregistrate 187 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, în urma cărora o persoană a decedat, 45 de persoane au fost rănite grav şi 145 au fost rănite uşor”, a transmis IGPR.

Situaţia este îngrijorătoare

În altă ordine de idei, cele mai multe victime înregistrate anul trecut ca urmare a accidentelor cu trotinete electrice, au fost în Bucureşti.

„În anul 2019, în Bucureşti, s-au înregistrat 40 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice. În urma acestora, 40 de persoane au fost rănite grav”, a transmis pentru Ziare.com subinspector Andra Arsintescu, purtător de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Bucureşti.

Regulile ce trebuie respectate cei care conduc astfel de mijloace de transport

Pentru că pe străzi circula în prezent foarte multe trotinete electrice, autorităţile s-au arătat nevoite să reglementeze circulaţia acestora. Aşadar, potrivit ordonanţei care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, trotinetele trebuie să respecte următoarele reguli:

– Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane cu vârste de cel puţin 14 ani.

– Pot circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu exista, circulaţia lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

– Circulaţia trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă.

– Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.

– Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

– Este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice

Sancţiuni contravenţionale mari pentru abateri de circulaţie

Cine nu respectă regulile, plăteşte. Amendă pentru cei care nu respecta normele privind circulaţia trotinetelor electrice deşte de până la 725 de lei, potrivit legii. Adică 4 – 5 puncte amendă, iar punctul amenda este 145 de lei.

Cei care nu îşi dotează corespunzător trotinetele electrice pot plăti chiar şi 1.160 de lei, având în vedere că astfel de abateri se sancţionează cu 6-8 puncte amendă.

Adauga un comentariu