Salteaua ta miroase urat? Ai dezinfectat-o vreodata? Daca ai observat un iz neplacut, apeleaza la trucurile de mai jos si salteaua ta va mirosi de parca abia ai cumparat-o! Toate aceste solutii sunt usor de preparat si nu contin chimicale daunatoare.
Nu este nevoie sa folosesti parfumuri sau produse scumpe pentru a elimina mirosul neplacut din saltea. Chiar daca exista diverse solutii pe piata, cel mai bine este sa optezi pentru trucuri de curatare pe baza de ingrediente naturale.
Alternativele de mai jos sunt ieftine si nu dauneaza mediului inconjurator. In plus, aceste produse de curatare naturale au proprietati dezinfectante si antifungice care ajuta la eliminarea acarienilor, a ciupercilor si a altor microorganisme care imprima un miros urat in saltea.
Aplicarea regulata a solutiilor prezentate in cele ce urmeaza mentine suprafata saltelei curata si o fereste de prezenta alergenilor. Printre altele, aceste produse indeparteaza petele inestetice care se formeaza dupa ce materialul absoarbe transpiratie si celule moarte.
Incearca si tu urmatoarele trucuri inedite pentru a elimina mirosul neplacut din saltea!
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai eficiente ingrediente organice la care poti apela pentru a scoate mirosul neplacut din saltea. Proprietatile sale dezodorizante neutralizeaza mirosul urat cauzat de mucegai si transpiratie.
In plus, bicarbonatul actioneaza ca un detergent natural, ajutand la indepartarea petelor de orice fel. Totodata, acest produs protejeaza tesatura saltelei, prelungindu-i durata de viata.
In solutia prezentata mai jos, vom intari proprietatile bicarbonatului cu ajutorul unui alt ingredient foarte eficient cand vine vorba de curatarea in profunzime: apa oxigenata.
Ingrediente
- ¼ cana de bicarbonat de sodiu (50 g)
- 1 cana de apa oxigenata cu o concentratie de 3% (250 ml)
- 2 picaturi de detergent lichid
Mod de preparare
- Toarna bicarbonatul de sodiu intr-o galeata si adauga apa oxigenata.
- Amesteca bine, apoi adauga picaturile de detergent lichid.
- Pune amestecul obtinut intr-o sticla cu atomizor.
Mod de intrebuintare
- Agita sticla inainte de utilizare si pulverizeaza solutia pe saltea.
- Las-o sa actioneze cateva ore, pana se usuca de tot. Daca se poate, muta salteaua intr-un loc expus la aer curat.
- Dupa ce s-a uscat, freaca suprafata cu o perie pentru a indeparta urmele de bicarbonat.
- Repeta macar o data pe luna.
Otet alb pentru a elimina mirosul neplacut din saltea
Otetul alb nu are un parfum placut, insa este una dintre cele mai bune solutii pentru a indeparta mirosul neplacut din saltea. In plus, acest produs elimina acarienii si bacteriile care se gasesc pe suprafata saltelei, fiind si o solutie antialergica.
Cu toate acestea, este indicat sa aplici otetul alb cu moderatie, deoarece nu trebuie sa uzi salteaua. Pentru o aroma mai placuta, il poti amesteca cu ulei esential de lavanda sau de lamaie.
Ingrediente
- ½ cana de otet alb (125 ml)
- 1 cana de apa calda (250 ml)
- 10 picaturi de ulei esential de orice fel
Mod de preparare
- Dilueaza otetul in apa calda.
- Adauga uleiul esential si toarna amestecul intr-o sticla cu atomizor.
Mod de intrebuintare
- Pulverizeaza produsul pe saltea si lasa sa se usuce.
- Foloseste aceasta solutie oricand simti un miros neplacut emanat de saltea.
Observatie: Acest remediu nu scoate petele. Prin urmare, daca vrei sa cureti salteaua, trebuie sa folosesti si alte produse.
Bicarbonat de sodiu si ulei de lavanda
Uleiul esential de lavanda este un odorizant natural de camera care mascheaza mirosurile neplacute. Acest produs are acelasi efect si asupra saltelei de pat.
Combinatia de ulei de lavanda si bicarbonat de sodiu scoate izul de mucegai din saltea, are efect dezinfectant si elimina acarienii.
Ingrediente
- 1 cana de bicarbonat de sodiu (200 g)
- 20 picaturi de ulei de lavanda
Mod de preparare
- Toarna bicarbonatul de sodiu intr-un castron.
- Adauga uleiul de lavanda si amesteca bine.
- Daca pasta este uda, las-o cateva minute sa se usuce.
Mod de intrebuintare
- Imprastie produsul pe saltea.
- Lasa-l sa actioneze 10 minute si freaca apoi cu o perie.
- Indeparteaza reziduurile de bicarbonat (de preferat cu aspiratorul).
- Aplica o data pe luna.
Alte recomandari
Scoate lenjeria de pat si lasa salteaua sa „respire” timp de cel putin doua ore inainte sa faci patul. Desi suntem obisnuiti sa aranjam imediat lucrurile, este bine sa lasi salteaua sa se aeriseasca pentru a preveni formarea germenilor cauzati de umezeala si caldura.
Salteaua ta miroase urat? Ai dezinfectat-o vreodata? Daca ai observat un iz neplacut, apeleaza la trucurile de mai jos si salteaua ta va mirosi de parca abia ai cumparat-o! Toate aceste solutii sunt usor de preparat si nu contin chimicale daunatoare.