Fostul președinte american Donald Trump a decis să revoce protecția Serviciilor Secrete pentru Hunter și Ashley Biden, copiii președintelui Joe Biden, considerând că măsura era „exagerată” și o risipă de bani publici.
Trump îi lasă pe copiii lui Biden fără protecția asigurată de Secret Service
Hunter Biden (55 de ani) și Ashley Biden (43 de ani) nu vor mai beneficia de protecția agenților federali, potrivit unei postări făcute de Trump pe Truth Social. Fostul lider de la Casa Albă a criticat în termeni duri alocarea resurselor pentru siguranța acestora, dezvăluind că Hunter Biden avea 18 agenți detașați, iar Ashley Biden, 13.
„Vă informăm că, începând de acum, Hunter Biden nu va mai beneficia de protecția Secret Service. De asemenea, Ashley Biden va fi scoasă de pe listă”, a declarat Trump, care a catalogat dispozitivul de securitate drept „ridicol”.
Decizia vine la scurt timp după ce Joe Biden și-a grațiat fiul în decembrie 2024, Hunter Biden fiind condamnat pentru declarații false, deținerea ilegală a unei arme de foc și infracțiuni fiscale. Subiectul rămâne unul extrem de controversat în politica americană, mai ales în contextul atacurilor repetate ale lui Trump la adresa familiei Biden.
În aceeași postare, Trump a ironizat faptul că Hunter Biden „este în prezent în vacanță, în plus în Africa de Sud, unde drepturile omului sunt puternic puse în discuție”, sugerând că fostul protejat al Secret Service nu mai merită tratamentul de care a beneficiat până acum.
Trump și Putin, acord de pace în lucru
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum președintele american Donald Trump a anunțat că mai multe aspecte ale unui posibil acord de pace în Ucraina au fost deja convenite cu liderul rus Vladimir Putin, înainte de convorbirea telefonică decisivă programată pentru marți dimineață. Declarațiile sale, făcute pe Truth Social, vin pe fondul unor negocieri intense menite să pună capăt războiului care a devastat regiunea.
„Fiecare săptămână aduce 2.500 de soldați morți de ambele părți, iar acest lucru trebuie să se termine ACUM. Aștept cu nerăbdare convorbirea cu președintele Putin”, a scris Trump, sugerând că o încetare a focului ar putea fi în discuție.
În timp ce Kremlinul a confirmat planurile pentru această conversație, oficialii ruși nu au oferit detalii despre conținutul exact al discuțiilor. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat inițiativa, acuzând Rusia că prelungește conflictul și afirmând că „această propunere ar fi putut fi pusă în aplicare cu mult timp în urmă”.
Un alt subiect fierbinte al negocierilor ar putea fi soarta centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub control rusesc. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că Trump va aborda acest aspect în discuția sa cu Putin, fără a oferi însă detalii suplimentare.
Ultima conversație dintre Trump și Putin a avut loc pe 12 februarie și a durat aproape 90 de minute, fiind momentul în care s-au pus bazele negocierilor pentru încetarea războiului. Următoarele ore ar putea aduce clarificări cruciale asupra viitorului conflictului și a unui posibil acord de pace intermediat de administrația Trump.