National

Tu stii care sunt drepturile copiilor?

Publicat: 18 iul. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tu stii care sunt drepturile copiilor

Drepturile copiilor sunt drepturile tuturor persoanelor cu vârsta sub 18 ani iar scopul acestora este să protejeze copiii şi tinerii: ei trebuie să fie trataţi şi respectaţi ca oameni, beneficiind de acces deplin la drepturile omului care sunt conferite tuturor oamenilor. Însă drepturile copiilor recunosc şi faptul că vulnerabilitatea lor, o consecinţă a vârstei fragede şi lipsei de maturitate a acestora, ne impun să acordăm o atenţie aparte nevoilor de protecţie şi îngrijire speciale ale copiilor.

 Drepturile copiilor includ dreptul tinerilor de a fi trataţi cu demnitate şi respect, la protecţie împotriva oricărei forme de discriminare, de a le fi satisfăcute nevoile primare – cum ar fi hrană, siguranţă, îngrijire medicală, educaţie, precum şi de a juca un rol activ în societate. Aceste drepturi sunt consfinţite în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, instrument care a fost acceptat de toate statele din Europa şi de aproape toate ţările lumii.

Copiii nu au drepturi speciale ci au aceleaşi drepturi ca şi orice alt om – inclusiv dumneavoastră. S-a recunoscut însă faptul că copiii, ca şi alte grupuri, au nevoie de atenţie specială ca şi consecinţă a vârstei şi vulnerabilităţii acestora. Ei formează un grup care se confruntă deseori cu dificultăţi în accesarea propriilor drepturi.

Adauga un comentariu