Medicul și eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru este de părere că o pandemie poate fi controlată dacă ai o strategie simplă care să se bazeze pe știință, iar două dintre elementele ei se referă la o testare extinsă și la imunizare.
„Poate că, mă uitam și astăzi, numărul mic de teste și numărul de cazuri depistate dau o falsă senzație de siguranță. Pentru a controla o pandemie îți trebuie trei măsuri clare și concrete, o strategie simplă bazată pe știință, în așa fel încât să salvezi viața oamenilor. Sunt trei lucruri simple, simple recomandate și la nivel european. Pe de o parte, vorbim de acea testare extinsă, gratuită, sau cea mai simplă metodă să nu intri în contact cu un pacient cu coronavirs este să știi ce ai în față, iar dacă nu îl testezi și numărul de teste e foarte mic, evident că nu ai de unde să știi acest lucru, nu se izolează, merg mai departe. Măcar acele zone – hai, nu exemplul Slovaciei, unde s-a testat extins toată populația, dar măcar în acele zone în care intră în contact numere importante de oameni să fie făcute aceste lucruri, în hipermarketuri, în școală, în zonele de transport în comun, pentru că ar scădea riscul de infectare”, a declarat Tudor Ciuhodaru, la emisiunea Dosar de politician cu Silviu Mănăstire.
Tudor Ciuhodaru a vorbit și despre campania de vaccinare anti-COVID-19 și a explicat că în funcție de ritmul în care decurge, pe fondul noilor tulpini, există riscul să se ajungă în cele din urmă la situația în care primii români vaccinați nu mai au imunitatea.
„Deocamdată, lucrurile nu arată foarte bine, deși putem spune că un număr important de români au fost imunizați. Se vede clar că românii vor să se vaccineze, vedeți și numărul de înscrieri pe acea platformă, dar facem și aici o comparație – recomandările Comisiei Europene sunt ca până în martie să fie vaccinate 80% dintre persoanele cu risc, iar 70% din persoane să fie vaccinate până la începutul verii. Dacă mai țin eu minte bine, vara astronomică e pe 21 iunie, așa că este greu de crezut, mai ales că aici vorbim de o cursă contracronometru, dacă nu facem acest lucru, cu noile tulpini, cu ceea ce se mai întâmplă, există riscul ca până când ajungem să vaccinăm ceea ce ne-am propus cei din decembrie, ianuarie, imunizați atunci, să nu mai aibă această imunitate și să ajungem să vaccinăm în buclă”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.