Local

Tudor Ciuhodaru: „PNL dăunează grav sănătății. Ne-am întors pe vremea guvernării Boc!”

Publicat: 19 feb. 2020

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru a transmis miercuri, 19 februarie, faptul că Partidul Național Liberal dăunează grav sănătății. Totodată, acesta a menționat că ne-am întors pe vremea guvernării lui Emil Boc, tratând România doar cu taxe noi și scumpiri.

„Ordonanța căpușării sănătății trebuie respinsă de Parlament! Nu vom mai avea nici cu ce şi nici cu cine să vă tratăm în România în spitalele de stat. Distrugerea sistemului #public de sănătate ne va afecta pe toți!

Guvernul a decis tăierea la jumătate a sumelor alocate sănătăţii publice. Noaptea, ca hoții, fără nicio dezbatere, fără avize, ilegal și neconstituțional.

Și asta în timp ce legea Ciuhodaru ce prevede alocarea a 8% din PIB sănătăţii stă uitată prin sertarele parlamentarilor.

Nimeni, exceptând PNL, nu este de acord cu privatizarea sănății. Programul pe sănătate „plătești ca să trăiești” al PNL a fost respins azi în Parlament. Toate celelealte partide au votat împotrivă (6 pentru, 1 abținere și 20 împotrivă).

Prin această căpușare de buget ne întoarcem la nivelul anilor 60 ca finanțare. În condiţiile in care ca media europeană din PIB alocată sănătăţii publice este de peste două ori mai mare decât cea românească şi ajunge la peste 8,9% din PIB PNL va aloca pentru sănătatea fiecarui român doar aproximativ 300 de euro, o sumă ,,exorbitantă” dar de 10 ori mai mică decât media europeană.

Chiar şi Albania alocă un procent mai mare decât PNL. Nu se precizează şi probabil că nu se pune problema modernizării de spitale sau de noi programe de sănătate și nici măcar finanțarea corespunzătoare a celor existente. Nici a redeschiderii celor 182 de spitale închise sau construirii de spitale noi, iar cele care au mai rămas vor fi închise prin declasificare. Mai mult decât atât, vorbim de PIB-ul României, incomparabil mai mic decât in celelalte ţări europene şi de o populaţie bolnavă şi săracă.

În condiţiile insuficienţei fondurilor nici nu se poate pune problema unui sistem de sănătate competitiv şi accesibil sau a unui personal plătit cu salarii decente.

Guvernul Orban schimbă fără jenă programele din campania electorală cu alte realităţi bugetare. Nici urmă de spitale regionale sau de autostrăzi.

Una spun și alta fac: PNL ne tratează doar cu noi taxe și scumpiri. Guvernul PNL-PDL dăunează grav sănătăţii. Din nou!”,  a declarat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.

Comentarii
  • O comparație mică între acest personaj și mecanica elementară. Daca am un șurub sau piuliță de ,sa zic,17 mm cheia(fixa,inelara,tubulara)de17e perfecta.Daca folosesc o cheie universala(franceza,papagal,mops s.a )va face treabă dar ……!Așa și personajul din articol,și nu numai el.Doftor,știrist tv,europarlamentar și câte ori mai fi.Din toate astea face o profesie calumea?Sau precum cheia universala de mai sus

Adauga un comentariu