Actualitate

Tudor Ciuhodaru susține că se testează prost în România: „Mergem la pescuit în cadă, nu în ocean!“

Publicat: 20 iul. 2020
ALT=
Tudor Ciuhodaru vorbește despre șase puncte importante pentru începerea școlii: „Să luăm exemplul Irlandei!“

Tudor Ciuhodaru susține că se testează prost în România. Medicul a criticat strategia adoptată de autorităţi în ceea ce priveşte lupta cu coronavirusul. Acesta a spus că modul în care se testează în România este eronat.

„Strategia e greşită şi o spun de aproape şase luni. Văd că se insistă în continuare pe distanţare fizică, reguli folosite acum 100 de ani, reguli de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Ne uităm ce face lumea civilizată. Nu spune nimeni în niciun caz, avem o problemă de sănătate publică, regulile de igienă, spălatul corect pe mâini, eticheta tusei, purtarea unei măşti, sunt metode esenţiale şi ieftine la întreruperea unui lanţ de transmitere epidemiologică.

Dar nu e suficient, şi doar cu măsuri poliţieneşti nu ai nicio şansă. Pentru că ne uităm şi noi pe cifre. Patru din cinci pacienţi sunt asimptomatici. Patru din cei care poartă coronavirusul. Şi în aceste condiţii, de ce nu ne uităm la ce fac toate ţările civilizate? Adică testare extinsă, inclusiv a celor care sunt contacţi, sau sisteme de testare periodică în zonele de risc, în aşa fel încât să îi identificăm şi să îi izolăm pe cei care pot transmite boala mai departe. Este foarte simplu, metodă folosită în toată lumea.

Pe 11 aprilie erau 523 de cazuri la 3852 de teste. Spuneam atunci că testarea este esenţială, testaţi şi izolaţi. Izolarea înseamnă şi izolare la domiciliu, în aşa fel încât pacientul să  nu transmită boala. Eu lucrez într-un sistem de sănătate şi aşa vitregit. Vă daţi seama că pentru pacienţii cu boli cronice, oncologice, metabolice, cei care au nevoie de evaluare periodică, tratamente, redeschiderea spitalelor este esenţială.”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

„Nu e normal să testăm doar în zonele de risc”

„Mă uit în continuare pe cifre şi văd lucruri evidente din elicopter. În continuare, noi testăm puţin şi prost. Pentru a fi cu adevărat eficiente valorile zilnice de testaţi, trebuie să fie cam 0,1 la sută din populaţie testată zilnic. Deci cam 20.000 pe zi! Mi se pare inadmisibil ca anchetele epidemiologice şi testarea extinsă nu sunt puse în practică, iar prost testăm în continuare pentru că ne ducem la pescuit peştele în cadă, nu în ocean. Asta înseamnă că testăm doar în zonele de risc, în zone în care în mod firesc există un risc epidemiologic crescut. Dacă ne uităm în populaţia generală, lucrurile nu prea stau aşa. Ne uităm la numărul pozitivilor din Bucureşti, la testările celor care au plecat în Grecia şi ceva nu se leagă. Trebuie reevaluate metodele prin care se face asta.

O singură testare pe PCR, un test cu o senzitivitate de 75 la sută, aproape că nu are nicio valoare. Noi am refuzat să facem această testare. Fiecare pacient ar fi putut fi testat, ar fi putut să existe acel program naţional de testare, şi le-am propus de la început. Uitaţi-vă câte cadre medicale au fost infectate cu acest nou coronavirus. În spitale sunt adevărate infecţii nosocomiale cu coronavirus, cum au fost la Suceava. Testaţi şi izolaţi! Asta face UE acum. Belgia, o ţară care era în zona roşie la un moment, a reuşit să iasă prin aceste metode. Parcă nu vrem să ne uităm la ce se face în lumea civilizată. Nu ştiu cine coordonează această strategie, dar dacă la 523 de cazuri în 11 aprilie, cu 3800 de teste, ni se spunea că pandemia este sub control, că totul este bine şi roz şi este cea mai bună coordonare, realitatea este exact aceasta. Lipsa de transparenţă a autorităţilor nu are cum să ne crească încrederea în aceste cifre. Nu ni se spune numărul de testaţi, ci doar numărul de teste. Văd că în plină pandemie 7000 de teste nu au fost lucrate”, a mai spus medicul.

Comentarii
  • Nu se testeaza intentionat, deoarece numarul de asimptomatici ar fi colosal de mare si singura solutie ar fi reintoarcerea la starea de urgenta. Dar starea de urgenta nu ar mai fi respectata si am avea manifestatii foarte dure din partea cetatenilor obisnuiti, nu a huliganilor. Oamenii care au fost tinuti ilegal in case atata timp s-ar revolta(pe buna dreptate) impotriva acestui sistem ticalosit sufocat de securisti si de incompetenti. Securistii ii aduc pe incompetenti in fruntea tarii de 30 de ani incoace. Cine crede ca au fost alegeri libere si democrate, ca este democratie in aceasta tara, cred ca are nevoie sa fie tratat de un psihiatru.
    Cat de idiot sau de criminal poti sa fii sa stabilesti data unor alegeri pe 27 septembrie, cand este clar ca pandemia nu poate fi tinuta sub control?
    Cat de criminal poti sa fii cand stabilesti cine sa traiasca si cine sa moara in aceasta tara? Intr-o tara normala, presedintele si premierul ar fi fot de mult timp la inchisoare pentru aceste crime, dar la noi nu s-au rezolvat crimele comunismului, cele de la lovitura de stat, cele de la mineriade si zecile de mii de morti din decembrie 89 pana in prezent. Cine sa rezolve aceste mari probleme, daca sistemul este criminal si securist?

Adauga un comentariu