Eveniment-Social

TUIAȘI a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice

Publicat: 19 nov. 2020
Profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice au fost premiate la Universitatea Tehnică
Conducerea Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice, într-o conferință ce a marcat Zilele Universității și care a fost dedicată academicianului Cristofor Simionescu

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice! Totul a marcat Zilele Universității și a fost dedicat academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne ieșene

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice! Totul a marcat Zilele Universității și a fost dedicat academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne ieșene.

„Împotriva unui stereotip pe care l-am auzit de multe ori și cu care nu sunt de acord, cunoașterea exactă, care stă la baza Ingineriei, are de fapt același tip de trăire și de emoție ca trăirea artistică, pentru că a face un lucru, a rezolva o problemă complicată, îți trezește emoții estetice, aproape de același tip ca cele pe care le simte un pictor după ce și-a terminat pictura sau un prozator dupa ce și-a terminat romanul. Este o trăire pe care am simțit-o de multe ori, când desăvârșești ceva ai o bucurie aproape estetică. Iată, întâlnirea de astăzi și perioada prin care trecem ar fi făcut imposibilă comunicarea fără ingeniozitatea îngerului”, a transmis, în deschidere, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a spus că perioada pe care o traversăm, cu provocările ei, nu poate atenua din emoția simțită atunci când este evocată personalitatea rectorului și academicianului Cristofor Simionescu

Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a spus că perioada pe care o traversăm, cu provocările ei, nu poate atenua din emoția simțită atunci când este evocată personalitatea rectorului și academicianului Cristofor Simionescu. A mai mărturisit că misiunea sa în cadrul acestui eveniment este una de suflet, întrucât în anul 1985 a fost studentul acad. Cristofor Simionescu la disciplina Chimie organică.

„Deși este dificil să prezinți, fie și într-o zi întreagă, nu doar în câteva minute, viața unei personalități atât de covârșitoare cum este academicianul Cristofor Simionescu, este și mai dificil să prezinți ca fiind distincte diferitele aspecte ale acestei vieți, pentru că ele se întrepătrund în mod implicit. De aceea, este dificil să vorbesc despre rectorul Cristofor Simionescu fără să discut despre cercetătorul, profesorul, creatorul și, în primul rând, omul Cristofor Simionescu. Însă limitările temporale ale intervenției mele, precum și poziția mea onorantă de Rector al Politehnicii ieșene m-au convins să încerc să mă refer doar la Rectorul Cristofor Simionescu”, a reliefat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

TUIAȘI a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice

În completare, pentru Excelența în cercetare au fost premiați: prof. univ. dr. mat. Rodica Tudorache, șef lucr. dr. ing. Bogdan Istrate, prof. univ. dr. ing. Mihăiță Horodincă, prof. univ. dr. ing. Romeo Ciobanu, șef lucr. dr. ing. Andrei Boboc. Profesori emeriți laureați au fost: prof. univ. dr. ing. Mircea Cozmîncă, prof. univ. dr. ing. Stan Mitu, prof. univ. dr. ing. Dan Precupanu, prof. univ. dr. ing. Octavian – Vasile Pruteanu, prof. univ. dr. ing. ec. Costache Rusu.

La nivel de profesori seniori au fost premiați: Aglaia Chirița (90 ani). Eugenia Comănița (90 ani), Eugenia Gojinețchi (85 ani), Mihai Crețu (80 ani), Gheorghe Constantin Florea (80 ani), Gheorghe Nicolae Florea (80 ani), Mihai Lucanu (80 ani), Stan Mitu (80 ani), Elisabeta Rusu (80 ani), Costache Rusu (80 ani), Ioan Sârghie (80 ani), Nistor Florin Varlam (80 ani), Vasile Crăciun (75 ani), Spiridon Crețu (75 ani), Vlad Cehan (75 ani), Teohari Ganciu (75 ani), Vasile Grecu (75 ani), Constantin Jantea (75 ani), Andrei Coloman Szalontay (75 ani), Eugeniu Olimpiu Voinea (75 ani).

Adauga un comentariu