Titlurile zilei

Tulpina indiană Delta a omorât primul pacient la Iași! Femeia de 90 de ani a decedat după o săptămână de la internare. Medicii sunt în alertă

Publicat: 21 iul. 2021
Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, varianta delta și un semn de doliu
Două decese cauzate de COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

O bătrână de 90 de ani infectată cu Delta a decedat la Iași! Femeia este prima victimă răpusă de noua tulpină. Aceasta a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași în data de 6 iulie 2021, iar medicii au ridicat suspiciunea de infectare deoarece fiul său se întorsese din străinătate

Tulpina Delta a făcut prima victimă la Iași! O bătrână de 90 de ani a decedat în urma infectării cu noua tulpină. Femeia s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași pe data de 6 iulie 2021. Medicii i-au recoltat probe în ziua internării, iar pacienta a fost confirmată marți, 20 iulie 2021. Femeia era din Pașcani, județul Iași.

„Pe data de 6 iulie 2021, a ajuns la spital o pacientă în vârstă de 90 de ani. Noi am ridicat suspiciunea majoră de infectare cu tulpina Delta, deoarece fiul său s-a întors recent din străinătate, fiind și el suspect. Fiul său a fost primul care s-a prezentat la spital cu simptome, fiind venit din străinătate, însă acesta nu a fost confirmat. Pacienta a decedat pe data de 12 iulie 2021, în urma unor complicații. Testele au ajuns la București pe data de 8 iulie 2021, iar confirmarea a venit abia ieri, 20 iulie 2021. În spital mai avem doi pacienți infectați cu Delta, dar sunt pe sector, în stare bună, și a mai fost un alt pacient care a fost în secția ATI, dar și-a revenit și a mers în salon”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Când au fost descoperite primele cazuri de Delta în Iași

Amintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, pe data de 6 iulie 2021, 10 persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane erau din județul Bacău.

Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost descoperit un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani. Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea de infectare cu tulpina Delta. Doi dintre pacienții din județul Bacău, infectați cu noua tulpină, au decedat.

În următoarele două luni, medicii se așteaptă la valul patru al pandemiei

Valul patru se apropie cu pași repezi! Medicii ieșeni spun că, în câteva luni, cazurile de COVID-19 vor exploda, dar spitalele sunt pregătite. Creșterea rapidă a infectărilor ar fi determinată de apariția noilor tulpini ale virusului, care sunt mult mai contagioase. Medicii îi îndeamnă în continuare pe ieșeni să se imunizeze și susțin că aceasta este soluția pentru a nu se infecta. De la debutul pandemiei și până ieri, în județul Iași au fost confirmate 42.477 de cazuri noi, 6 fiind depistate luni, 19 iulie 2021.

Reprezentanții DSP Iași au precizat că Serviciul Județean de Ambulanță Iași a e fectuat luni două recoltări de la domiciliu, de la persoanele care prezentau simptome specifice COVID-19. Ieri, 20 iulie 2021, în Spitalele Suport COVID-19 din Iași, erau ocupate 13 paturi din care un loc ATI. Patul ATI se afla la Spitalul Municipal Pașcani. De pe data de 27 decembrie 2021, de la debutul campaniei de vaccinare și până ieri, în județul Iași au fost administrate 385.360 de doze. Luni, 19 iulie 2021, au fost vaccinate 674 de persoane. Numărul persoanelor care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson a ajuns la 14.067 în județul Iași.
Adauga un comentariu