Prima pagină » Culinar » Turte pe plită, gustul ce amintește de copilărie! Iată cea mai simplă rețetă!

Turte pe plită, gustul ce amintește de copilărie! Iată cea mai simplă rețetă!

20 mart. 2025, 08:54,
Redacția BZI în Culinar

Turtele pe plită sunt un preparat tradițional românesc, simplu și gustos, ce amintește de copilărie și de preparatelor bunicilor. Făcute din ingrediente de bază, precum făină, apă și sare, acestea sunt coapte direct pe plită sau într-o tigaie, oferind o crustă ușor crocantă și un miez moale.

Turtele pe plită fac parte din copilăria oricărui român, fiind pregătite de secole în gospodăriile de la sat. În trecut, erau o soluție rapidă pentru a înlocui pâinea atunci când aceasta lipsea, dar astăzi sunt apreciate pentru gustul autentic și simplitatea lor. Se pot consuma atât simple, cât și alături de diverse umpluturi, de la brânză și smântână la dulceață sau miere.

Turte simple, coapte pe plită

Turtele pe plită sunt un preparat rustic, plin de savoare și istorie, care ne duce cu gândul la vremurile în care bunicile frământau aluatul cu mâinile lor harnice și îl coceau direct pe plita încinsă.

În multe zone ale României, aceste turte sunt considerate o alternativă rapidă și delicioasă la pâine, dar și un desert simplu, atunci când sunt servite cu miere, zahăr sau dulceață.

Turtele pe plită fac parte din bucătăria tradițională a poporului român și sunt întâlnite mai ales în zonele rurale. Pe vremuri, în casele țăranilor, pâinea era o raritate, iar coacerea ei presupunea timp și resurse. Astfel, atunci când gospodinele aveau nevoie de ceva de pus pe masă rapid, pregăteau aceste turte, folosind doar făină, apă și sare.

Plita încinsă era nelipsită din bucătăriile tradiționale, fiind folosită nu doar pentru coacerea turtelor, ci și pentru încălzirea casei și gătirea altor preparate. Turtele se făceau simplu: aluatul se întindea în foi subțiri și se cocea direct pe plită, fără ulei sau grăsime, ceea ce le oferea o textură ușor crocantă la exterior și moale în interior.

În funcție de regiune, turtele pe plită au diferite denumiri și moduri de preparare. În unele părți ale Moldovei, sunt numite „pâinici”, iar în Oltenia se regăsesc sub numele de „turtă-n țest” atunci când sunt coapte într-un țest de lut.

Iată o rețetă tradițională, așa cum era pregătită de bunici: 500 g făină; 250 ml apă călduță: 1 linguriță de sare și 1 lingură de ulei (opțional, pentru un aluat mai fraged).

Mod de preparare

Se pune făina într-un bol mare, se adaugă sarea și, treptat, apa călduță. Se frământă bine aluatul până devine elastic și omogen. Dacă dorești o textură mai pufoasă, poți adăuga și o lingură de ulei. Se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă să se odihnească timp de 15-20 de minute.

Acest pas ajută la relaxarea glutenului, ceea ce face turtele mai ușor de întins. Apoi se rup bucăți mici de aluat și se întind în foi subțiri, de aproximativ 5 mm grosime.

Se pune fiecare turtă pe o plită încinsă sau într-o tigaie de fontă fără ulei. Se coace câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când devine aurie și face mici bule la suprafață. Turtele se pot consuma calde sau reci, simple sau cu diverse umpluturi.

În funcție de zona țării, turtele pe plită pot avea mici variații de rețetă. Turtele cu cartofi din Ardeal, unde aluatul este îmbogățit cu piure de cartofi, ceea ce le oferă o textură mai pufoasă.

Turtele umplute din Bucovina, acestea se umplu cu brânză și verdeață, varză călită sau cartofi și ceapă. Iar cele din Muntenia se servesc presărate cu zahăr, miere sau dulceață. Fie că le servești cu o cană de lapte cald sau alături de o mâncare tradițională, aceste turte pe plită vor fi la fel de gustoase.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`