Razboi în Ucraina

Ucraina acuză Rusia că utilizează centrala nucleară din Zaporojie „ca pe o fortăreață”

Publicat: 27 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina acuză Rusia că utilizează centrala nucleară din Zaporojie ca pe o fortăreață
Ucraina acuză Rusia că stochează arme grele şi muniţie la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Primarul orașului ucrainean Enerhodar, Dmytro Orlov, a acuzat soldații ruși că folosesc centrala nucleară Zaporojie ca pe o fortăreață din care să tragă, relatează CNN.

„Ocupanții au început să folosească arme grele în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în zonele rezidențiale. Această situație a fost observată în ultima săptămână. Ocupanții bombardează coasta opusă a râului, orașul Nikopol”, a declarat Orlov pentru un post de televiziune ucrainean. „Ei știu foarte bine că forțele armate ucrainene nu vor răspunde la aceste atacuri, deoarece acestea pot deteriora centrala nucleară”.

„Prin urmare, ocupanții folosesc centrala nucleară din Zaporojie ca pe o fortăreață”, a adăugat el.

Orlov nu se află în interiorul Enerhodar, deoarece orașul se află sub ocupație rusă încă din primele zile ale războiului, dar spune că rămâne în strânsă comunicare cu locuitorii din interiorul orașului.

„Ocupanții folosesc lucrătorii de la centrala nucleară și localnicii ca ostatici”, a spus el. „Oamenii sunt răpiți cu scopul de a obține bani sau alte beneficii. Oamenii sunt ținuți în subsoluri”.

Ucraina acuză Rusia că stochează arme grele şi muniţie la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Conform Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt stocate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei, cea mai mare din Europa.

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului”, a scris compania, pe contul său de Telegram.

Echipamentele ruseşti se află în proximitatea imediată a rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil serveşte la răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, conform Energoatom.

Compania ucraineană este îngrijorată de riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu.

Rusia a acuzat anterior Ucraina că ar fi lansat atacuri cu dronă asupra centralei nucleare, ocupate de forțele ruse din martie.

„Acest lucru confirmă dorinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile pentru o catastrofă nucleară nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă”, a susținut Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, în conferinţa sa de presă săptămânală.

Adauga un comentariu