Actualitate

Ucraina aderă la OCDE, România a așteptat ani buni pentru a obține statutul de țară-candidat

Publicat: 06 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina aderă la OCDE România a așteptat ani buni pentru a obține statutul de țară-candidat
Ucraina doreste sa adere la OCDE

Ucraina vrea să adere la OCDE, anunţul fiind făcut de premierul Denis Șmihal pe Telegram. România a depus acum mai mulţi ani cererea, dar abia în acest an a fost acceptată candidatura țării noastre.

În trecut OCDE a blocat aderarea Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat în 2014, pe fondul intrării militare în peninsulă Crimeea.

Ucraina aderă la OCDE

Așadar, premierul Denis Șmihal a anunțat că Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE. Este de aşteptat ca cererea să fie rapid rezolvată, ca și în cazul aderării la Uniunea Europeană. Secretarul general al organizaţiei a explicat faptul că cererea va fi analizată de consiliu şi îşi va urma traseul obişnuit.

” Cererea va fi acum analizată de Consiliul OCDE după procedură obişnuită.” a explicat secretarul general al OCDE Mathias Cormann.

Premierul Șmihal a explicat faptul că țara îndeplineşte toate principiile organizației, iar din această perspectivă îşi doreşte să devină membru:

Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi (doreşte) să devină membru al acesteia cât mai curând posibil”, a scris pe Twitter premierul Şmihal.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), arată wikipedia.

România așteaptă de ani buni să devină membru în OCDE

Cu toate că România a primit sprijinul Franței de aderare la OCDE, organizația incă nu a ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte integrarea țării noastre. Ca un exemplu, vecinul nostru, Ungaria, este membru al organizației din 1996. Eugen Teodorovici declara în 2019, în momentul în care era ministru al Finanțelor faptul că aderarea la OCDE are numeroase avantaje pentru țară:

„O eventuală aderare a României la OCDE implica o serie de avantaje cum ar fi: creşterea încrederii în economia românească atât a marilor economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc), cât şi a statelor din regiune cu aspiraţii europene precum Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc; accesul la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanta economică globală. explica fostul ministru.

Așadar, vom vedea dacă Ucraina se va integra în OCDE pe repede înainte și cât va aștepta România să capete statutul de membru.

Adauga un comentariu