Rusia a suferit o înfrângere după ce a eşuat să blocheze intrarea Ucrainei în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în care a intrat, de asemenea, Coreea de Nord, relatează AFP.
Cele zece ţări care intră în Consiliul Executiv – pe o perioadă de trei ani – sunt în general alese împreună, prin aclamaţie, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, a cărei a 76-a sesiune se desfăşoară în prezent la Geneva.
Rezultatul a fost fără apel
Rezultatul a fost fără apel, iar candidaţii – desemnaţi de către fiecare dintre cele şase regiuni ale OMS – au fost aleşi cu 123 de voturi şi 13 abţineri.
Însă, din cauza unei încercări a Moscovei de a împiedica accesul Ucrainei în acest forum alcătuit din 34 de ţări membre – care joacă un rol important în guvernanţa OMS -, a fost necesar să se voteze – pentru prima oară din 1977.
”Votul de azi (vineri) a marcat o înfrângere răsunătoare a Rusiei, care a eşuat în încercările sale imprudente de a submina autoritatea Comitetelor Regionale ale OMS şi de a perturba lucrările Adunării Mondiale a Sănătăţii şi ale Consiliului său Executiv”, a salutat amasadoarea Ucrainei la ONU, la Geneva, Evghenia Filipenko.
”Sănătatea nu trebuie să fie politzată. OMS trebuie să poată funcţiona normal. Franţa felicită Ucraina, aleasă împreună cu alte nouă ţări în Consiliul Executiv, în pofida încercărilor de obstrucţionare ale Rusiei”, a salutat Reprezentanţa franceză la ONU într-un mesaj postat pe Twitter.
În schimb, reprezentantul Rusiei a anunbţat că regretă „profund faptul că Adunarea a votat în favoarea unei ţări care nu va face decât să politizeze şi mai mult activitatea Comitetului Executiv”.
”Noi suntem împotriva politizării activităţii Adunării Mondiale a Sănătăţii şi a OMS în ansamblul său”, a dat el asigurări.
Statele Unite şi-au exprimat regretul să vadă Coreea de Nord intrând în grupul celor 34 de ţări care fac parte din Consiliu
Însă acesta nu a fost singurul schimb tensionat din cursul sesiunii.
Statele Unite şi-au exprimat regretul să vadă Coreea de Nord intrând, la rândul său, în grupul celor 34 de ţări care fac parte din Consiliul Executiv, la propunerea Regiunii OMS Asia de Sud-Est.
Reprezentanta americană a atacat ”bilanţul îngrozitor al Republicii Democratice Coreea de Nord în domeniul încălcării drepturilor omului, documentate cu regularitate de către ONU şi condamnate foarte larg de către comunitatea internţaională”.
Ea a îndemnat Phenianul ”să respecte drepturile omului, să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute de rezoluţiile Consiliului de Securitate (al ONU) şi să practice o diplomaţie seroasă şi durabilă”.
Răspunsul delegaţiei nord-coreene a fost la fel de usturător, după ce a dat asigurări că cooperează cu toată lumea într-un ”spirit de cooperare şi solidaritate”.
”Regretăm profund că o ţară (…) încearcă să abuzeze de acest forum în propriile scopuri politice de dispreţuit şi îndeamnă la confruntare”, a denuţat ea.
În afară de Ucraina şi Coreea de Nord, în Consiliul Executiv al OMS au mai intrat Australia, Barbados, Camerun, Comore, Elveţia, Lesotho, Qatar şi Togo.