International

Ucraina lucrează „intens” cu partenerii pentru a restabili transportul aerian suspendat de aproape doi ani

Publicat: 18 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina lucrează intens cu partenerii pentru a restabili transportul aerian suspendat de aproape doi ani
Ucraina lucrează „intens” cu partenerii pentru a restabili transportul aerian suspendat de aproape doi ani

Ucraina lucrează „intens” cu partenerii pentru a restabili transportul aerian suspendat de aproape doi ani, cu accent pe Aeroportul Internațional Boryspil, situat în afara capitalei Kiev, a declarat joi un oficial prezidențial, scrie Reuters.

Spațiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei în februarie 2022 din cauza riscului de securitate pentru aviația civilă, iar cei care vin în vizită trebuie să se deplaseze pe cale rutieră sau feroviară dintr-o țară vecină. Kievul vede o repornire a transportului aerian ca pe un obiectiv spre victoria economiei.

„Nu vreau să creez așteptări exagerate… dar pot să vă spun că lucrăm foarte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a declarat Rostyslav Shurma, șeful adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, în timpul unei discuții la Davos.

Shurma a refuzat să ofere un termen pentru posibila restabilire a transportului aerian, dar a declarat că Ucraina are o „foaie de parcurs și un program intern”.

Ucraina se consultă cu colegii israelieni

El a spus că Ucraina se consultă cu colegii israelieni cu privire la specificațiile tehnice pentru a permite procesul de repornire, fără a detalia. Israelul are o experiență îndelungată în desfășurarea de sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja infrastructura.

„Trebuie să obținem aprobări de la IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian) și FAA (Administrația Federală a Aviației din SUA), ceea ce nu este ușor. Și depinde mai mult de deciziile îndrăznețe ale partenerilor internaționali pe care credem că le vom obține”, a declarat Shurma.

„Acesta va fi unul din punctele noastre de interes în lunile următoare”

Un program de asigurare pentru transporturile de cereale prin coridorul Mării Negre, derulat de brokerul Marsh McLennan împreună cu alți asigurători și bănci de stat ucrainene, ar putea fi folosit ca model pentru restabilirea transportului aerian, a declarat directorul general al Marsh McLennan, John Doyle.

„Obiectivul pe termen scurt este să trecem dincolo de această facilitate a Unității (pentru transporturile de cereale), folosind-o ca model pentru a sprijini alte aspecte ale economiei. După cum am discutat, călătoriile sunt o parte importantă. Acesta va fi unul din punctele noastre de interes în lunile următoare”, a declarat el în cadrul aceluiași panel de la Davos.

Shurma a declarat că Ucraina ia în considerare redeschiderea fie a aeroportului Boryspil, fie a altui aeroport din regiunea vestică Lviv, dar că hub-ul internațional de lângă Kiev este prioritar.

În decembrie, de pe Boryspil a plecat un Boeing 777-300 într-un zbor tehnic, semn că infrastructura rămâne în stare de funcționare.

Adauga un comentariu