International

Ucraina și-a desemnat purtător de cuvânt un robot cu inteligență artificială, pe nume Victoria Şi – VIDEO

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Ucraina și-a desemnat purtător de cuvânt un robot cu inteligență artificială pe nume Victoria Şi - VIDEO
Ucraina și-a desemnat purtător de cuvânt un robot cu inteligență artificială

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că o purtătoare de cuvânt generată de inteligenţa artificială (AI) – care răspunde la numele Victoria Şi, care a împrumutat înfăţişarea cântăreţei şi influencerei ucrainene Rosalie Nombre – urmează să comenteze afacerile consulare, citind texte care urmează să fie redactate în continuare de către oameni, relatează AFP, informează News.ro.

„Pentru prima oară în istorie, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a creat o personalitate digitală folosind tehnologii ale inteligenţei artificiale oentru a comenta în mod oficial informaţii consulare destinate presei”, a anunţat de 1 mai ministerul.

Acest avatar răspunde la numele de Victoria Şi, un prenume care evocă „victoria” Ucrainei în războiul împotriva invaziei ruse şi un nume de familie care înseamnă pur şi simplu „AI” în ucraineană.

„Sunt o persoană digitală. Asta înseamnă că textul pe care-l auziţi nu a fost citit de către o persoană adevărată. Acest lucru a fost creat de către inteligenţa artificială”, a declarat noua purtătoare de cuvânt, care are trăsăturile unei femei tinere metise, în prima sa înregistrare video pe YouTube.

Victoria Și generează partea vizuală

Serviciul de presă al Ministerului de Externe declară AFP că cmunicatele urmează „să fie scrise şi verificate de către persoane adevărate”.

„I@nteligenţa artificială nu ne ajută să generăm decât partea vizuală”, a precizat el.

Viitoarele sale declaraţii urmează să fie publicate online şi puse la dispoziţia jurnaliştilor. Ministerul precizează că ea nu îl va înlocui pe purtătorul său de cuvânt oficial, care este real, şi că va vorbi doar despre afaceri consulare.

Ministerul dă asigurări că a implementat măsuri în vederea evitării unor declaraţii false ale purtătoarei sale de cuvânt virtuale, şi anume un cod QR menit să demonstreze autenticitatea videorilor.

Alegerea unei purtătoare de cuvânt generate de AI vizează ”economisirea timpului şi resurselor ministerului”, declară ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

„Adevăraţii diplomaţi vor putea să fie mai eficienţi şi să se concentreze asupra altor sarcini”, a declarat el.

Victoria Şi a împrumutat înfăţişarea cântăreţei şi influencerei ucrainene Rosalie Nombre

Victoria Şi a împrumutat înfăţişarea cântăreţei şi influencerei ucrainene Rosalie Nombre, o fostă candidată în ediţia ucraineană a emisiunii de reality-show ”The Bachelor”, născută la Doneţk, un oraş mare din estul Ucrainei ocupat de Rusia.

AI, o tehnologie aflată în plină creştere, a devenit de neocolit în ultimii ani.

Însă dezvoltarea acesteia cu mare viteză ridică probleme etice în multe domenii.

Jurnalismul nu face excepţie, iar folosirea unor conţinuturi generate de AI se afă în dezbaterea redacţiilor.

Comentarii
Adauga un comentariu