Actualitate

Ucraina și Rusia au convenit să deschidă coridoare umanitare. În ce orașe are loc încetarea focului

Publicat: 08 mart. 2022
Ucraina Rusia coridoare umanitare
În cea de-a 13-a zi de război, armata rusă a permis populației civile să fie evacuată din cinci mari orașe asediate

Ucraina și Rusia au căzut de acord cu privire la deschiderea de noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din cinci orașe. Primul convoi va pleca din orașul Sumî, acesta fiind urmat de populația civilă în mașini personale. Imaginile din localitățile asediate sunt apocaliptice, primarul unei suburbii a Kievului susținând că multe cadavre ale civililor uciși sunt sfâșiate de câini.

Suntem în cea de-a 13-a zi de la invadarea Ucrainei de armata rusă și toată noaptea, marile orașe au fost din nou ținta atacurilor forțelor invadatoare. De asemenea, lupte intense s-au dat luni, toată ziua, la periferia capitalei Kiev, pe care rușii vor să o încercuiască cu orice preț.

Cu toate acestea, trupele trimise de Vladimir Putin nu au avansat prea mult în nordul Ucrainei, afirmă oficialii de la Pentagon. Însă, în noaptea de luni spre marți au bombardat zone de lângă oraşul port Odesa. Pe de altă parte, armata ucraineană susține că a ucis un general de top al armatei ruse şi că au distrus mai multe avioane şi elicoptere inamice.

Ucraina și Rusia au convenit să deschidă coridoare umanitare

Marți, se încearcă o nouă evacuare a civililor, prin coridoare umanitare, după ce Rusia a promis încetarea temporară a focului în cinci mari oraşe asediate. Interfax a anunțat, citând Ministerul rus al Apărării, că a deschis coridoare umanitare în Cernigău, Sumî, Harkov, Kiev și Mariupol, notează Sky News.

Totodată, Vicepremierul Vereşciuk a anunţat că a început evacuarea civililor din Sumî. Civilii au început să părăsească marţi oraşul ucrainean Sumî în baza unui acord cu Rusia privind instituirea unui coridor umanitar, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

„S-a convenit că primul convoi va pleca la ora 10.00 din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale”, a anunţat Irina Vereşciuk într-o declaraţie televizată.

Primarul din Bucea, un oraş de la periferia Kievului, a anunţat că au avut loc bombardamente intensive de artilerie.

„Nu mai putem lua cadavrele, pentru că bombardamentele continuă ziua şi noaptea. Câini sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”, a precizat primarul Anatol Fedoruk.

Foarte multe victime civile și pagube imense

Președintele Volodimir Zelenski a cerut, din nou, ajutorul Occidentului, considerând că sancțiunile care au fost impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente. Totodată, el a cerut mult mai mult ajutor pentru țara sa. Autoritățile din Ucraina au estimat că pagubele războiului, până la această dată, se ridică la 10 miliarde de dolari. Euromaidan Press notează că rușii au distrus până acum 202 școli, 34 de spitale și peste 1.500 de clădiri rezidențiale.

 

Atacurile care au continuat toată noaptea au provocat noi și noi distrugeri, dar au făcut totodată și victime din rândul populației civile. Marți, în cea de-a 13-a zi a războiului, autoritățile ucrainene au dat publicității imagini cu o școală din Jîtomîr distrusă de ruși. Din fericire, aici nu au existat victime civile. Bombardamente au avut loc și în Ohtîrka, Harkok, unde patru civili au fost uciși astă noapte, la fel ca și în zona Mikolaev, soldate tot cu patru victime.

Așadar, după ce Ucraina și Rusia au convenit să deschidă coridoare umanitare, se speră că va fi evacuată cât mai multă populație civilă din marile orașe aflate sub asediul armatei ruse.
Adauga un comentariu