International

Ucraina, sub conducerea FMI. Împrumut colosal

Publicat: 08 dec. 2019

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat sâmbătă, 7 decembrie că a ajuns la un acord de principiu cu Ucraina. Acordul face referire la un împrumut de circa 5,5 miliarde de dolari. Scopul este relansarea unei economii în dificultate.

Împrumutul, acordat pe trei ani, este necesar să fie aprobat de conducerea şi statele membre ale FMI.

El mai depinde de „punerea în aplicare a unui ansamblu de acţiuni prealabile”, printre care consolidarea independenţei justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, a menţionat într-un comunicat directoarea generală a Fondului, Kristalina Georgieva, la finalul unei discuţii telefonice cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Preşedintele şi cu mine am convenit că reuşita economică a Ucrainei depinde în mod crucial de întărirea statului de drept şi de integritatea puterii juridice, de reducerea intereselor personale în economie”, a explicat ea.

„Este esenţial să se salveze progresele realizate în însănătoşirea sistemului bancar şi să se recupereze costurile ridicate pentru contribuabili în restructurarea băncilor”, a adăugat Kristalina Georgieva.

Directoarea generală a FMI a apreciat deciziile întreprinse de şeful statului ales în aprilie, salutând „progresele impresionante pe care el şi guvernul său le-au efectuat în ultimele luni pentru a avansa reformele şi a continua politicile economice sănătoase”.

Volodimir Zelenski a fost ales cu promisiunea de luptă împotriva corupţiei. Pe când Occidentul presează Kievul să reducă influenţa oligarhiei sale.

Împrumutul FMI ar fi un altul, reamintind cel în  valoare de 3,9 miliarde de dolari, acordat în decembrie 2018. Din întreaga suma a fost plătit doar 1,4 miliarde de dolari.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu