Actualitate

UDMR-ul nu se lasă! Încă un proiect a fost adoptat de Senat! Ce prevede

Publicat: 02 mai 2020

Un proiect inițiat de parlamentarii UDMR, recent trecut de Senat prin adoptare tacită, impune folosirea limbilor minorităților unde acestea au o pondere de 20% din populație și pentru poliție și prefecturi. O altă prevedere importantă este că autoritățile locale vor putea folosi simboluri ale identității culturale, etnice sau istorice ale respectivei comunități, precum drapelul Ținutului Secuiesc.

Limbile minorităților, introduse pentru poliție și prefecturi

Toți parlamentarii UDMR au semnat un proiect de Cod Administrativ, care ar trebui să-l înlocuiască pe cel adoptat anul trecut de către guvernul Dăncilă, prin OUG 57/2019. Proiectul celor de la UDMR prevede modificări ale articolului 94, care se referă la folosirea limbii maghiare în administrație.

Potrivit prevederilor deja în vigoare, în unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale în care o minoritate are o pondere de cel puțin 20%, limba respectivei minorități trebuie folosită și de autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate.

UDMR vrea ca obligativitatea folosirii limbii minorităților în raporturile cu membrii acestora să fie impusă și poliției și prefecturilor.

Drapelul Ținutului Secuiesc ar putea fi arborat fără sancțiuni
O altă modificare este introducerea unui nou alineat la articolul 94, prin care administrațiile locale cu cel puțin 20% pondere a minorităților să poată folosi, alături de simbolurile naționale, și simboluri cu semnificație la nivel local sau regional. De exemplu, arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe primării ar putea deveni legală, fără ca primăriile din secuime să mai fie sancționate, cum s-a întâmplat până acum.

Comentarii
Adauga un comentariu