Prima pagină » Actualitate » UE vrea să impună embargo pentru petrolul din Rusia. Moscova susţine că o să găsească alternative
UE vrea să impună embargo pentru petrolul din Rusia. Moscova susţine că o să găsească alternative

UE vrea să impună embargo pentru petrolul din Rusia. Moscova susţine că o să găsească alternative

31 mai 2022, 09:31,
în Actualitate

UE vrea să impună un embargo pentru petrolul din Rusia. Datele arată că aproximativ 75% din importurile de petrol vor fi interzise, ​​iar Sberbank va fi eliminată de la Swift, dar Ungaria, Republica Cehă și Slovacia vor menține aprovizionarea.

Rusia a afirmat că va găsi alţi parteneri de export. De exemplu India păstrează legăturile comerciale cu Rusia și chiar importă cantități mari de petrol la prețuri foarte convenabile.

UE, embargo pentru petrolul din Rusia

Uniunea Europeană a fost de acord cu un embargo asupra majorității importurilor de petrol din Rusia, după discuțiile de noaptea târziu la un summit de la Bruxelles. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat acordul drept o „realizare remarcabilă”, după ce luni seara a scris pe Twitter că sancțiunile vor afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești, „reducerea unei surse uriașe de finanțare pentru mașina sa de război”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că interdicția „va reduce efectiv cu aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, deoarece Germania și Polonia s-au angajat să renunțe la livrările printr-o conductă către teritoriul lor.

Michel a adăugat că pachetul include și eliminarea accesului la plățile Swift pentru cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank; interzicerea a încă trei radiodifuzori de stat ruşi; și alte sancțiuni împotriva „persoanelor responsabile de crime de război din Ucraina”. Von der Leyen a spus că acordul privind un al șaselea pachet de sancțiuni este „un pas important înainte” și a spus că blocul a convenit asupra unei „investiții masive în energie regenerabilă” pentru a compensa diversificarea de la petrolul rusesc.Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a postat ulterior pe Twitter:

„O decizie importantă de a paraliza mașina de război a lui Putin. Unitatea noastră este puterea noastră.”

Rusia pare că o duce bine în pofida sancțiunilor

Pe de altă parte, Rusia pare că nu o duce prost din punct de vedere economic, chiar dacă de la începutul războiului au fost impuse mai multe sancțiuni. De exemplu, rubla rusească a atins cel mai înalt nivel din ultimii 2 ani, iar acest lucru îi pune pe gânduri pe marii economiști europeni.

Economiștii de la Kremlin au luat, de la începutul războiului mai multe măsuri de contracarare a sancțiunilor impuse Rusiei:

„Eforturile Rusiei de a susţine rubla par să funcţioneze în ciuda sancţiunilor impuse de ţările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe şi paralizarea capacităţii naţiunii de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei”, a scris compania de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets într-o notă recent publicată.

Așadar, vom vedea dacă acest embargo impus de UE pentru Rusia va destabiliza economia de la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *