International

Ultima etapă a turneului asiatic. Nancy Pelosi a aterizat în Japonia

Publicat: 04 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima etapă a turneului asiatic. Nancy Pelosi a aterizat în Japonia
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns joi în Japonia, ultima etapă a turneului său asiatic care a inclus o vizită rară în Taiwan, ceea ce a provocat indignarea Chinei

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns joi în Japonia, ultima etapă a turneului său asiatic care a inclus o vizită rară în Taiwan, ceea ce a provocat indignarea Chinei, relatează France Presse.

Potrivit reporterilor AFP din teren, avionul lui Nancy Pelosi a aterizat la baza aeriană din Yokota, o suburbie vestică a capitalei Tokyo, venind din Coreea de Sud. Beijingul, care consideră insula Taiwan ca făcând parte din teritoriul său, a început exerciţii militare de o amploare fără precedent pentru a protesta faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA la Taipei, practic al treilea oficial ca importanţă în Statele Unite, după preşedinte şi vicepreşedinte.

În acelaşi timp, ministrul nipon al apărării, Nobuo Kishi, a declarat anterior că, pentru prima oară, rachete balistice chineze au căzut în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei.

La anunţul acestor manevre chineze, Tokyo – un aliat apropiat al Washingtonului – şi-a exprimat ‘preocuparea’. Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, care efectuează prima sa vizită în Japonia din 2015, urmează să se întâlnească cu premierul Fumio Kishida, potrivit postului public de televiziune nipon NHK.

Nancy Pelosi: China nu poate împiedica alți lideri ai lumii să meargă în Taiwan

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, spune că Beijingul nu poate împiedica liderii lumii să meargă în Taiwan. Declarația a fost făcută după vizita sa la Taipei, care a stârnit reacţii furioase din partea Chinei, relatează The Guardian.

Într-un comunicat de presă are a rezumat vizita ei în Taiwan, Pelosi și-a exprimat admirația pentru democrația din insulă și a criticat Partidul Comunist din China pentru boicotarea Taiwanului pe scena mondială.

„Din păcate, Taiwanul a fost împiedicat să participe la reuniunile globale, cel mai recent la Organizația Mondială a Sănătății, din cauza obiecțiilor Partidului Comunist Chinez”, a spus Pelosi în comunicat.

„Deși poate împiedica Taiwanul să-și trimită liderii la forumuri globale, nu poate împiedica liderii globali – sau pe oricine – să călătorească în Taiwan pentru a-și arăta respectul pentru democrația sa înfloritoare, pentru a evidenția numeroasele sale succese și pentru a ne reafirma angajamentul de a colabora în continuare”, a spus Pelosi.

Vizita lui Pelosi a generat multe condamnări din partea Beijingului și a stârnit temeri că va izbucni o nouă criză în strâmtoarea Taiwan. China a amenințat cu „consecințe” și a anunțat pentru joi exerciții militare de amploare în apele din jurul insulei pentru a-și arăta nemulțumirea. Taiwanul a spus că, înainte ca exercițiul să înceapă, 27 de avioane de război chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei.

La o conferință de presă, Pelosi a pus sub semnul întrebării motivațiile președintelui chinez, Xi Jinping, când a fost întrebată despre reacția fermă a acestuia la vizita ei.

„Este foarte important ca mesajul să fie clar. [SUA] sunt angajate în securitatea Taiwanului… dar este vorba despre valorile noastre comune ale democrației și libertății și despre modul în care Taiwanul a fost un exemplu pentru lume… Dacă există nesiguranțe ale președintelui Chinei legate de propria sa situație politică, nu stiu”, a spus Pelosi.

Adauga un comentariu