National

Ultima oră! Nicolae Ciucă, noul ministru interimar al Apărării

Publicat: 24 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră Nicolae Ciucă noul ministru interimar al Apărării
Nicolae Ciucă, noul ministru interimar al Apărării

Nicolae Ciucă este noul ministru interimar al Apărării. Astăzi, 24 octombrie 2022, premierul României, Nicolae Ciucă, a acceptat să fie ministru interimar al Apărării, după ce ministrul PSD Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării. Decizia a fost trimisă la Palatul Controceni şi se aşteaptă semnătura președintelui României, Klaus Iohannis. Acesta a ocupat anterior funcția de ministru al Apărării în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

În urma demisiei fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, Nicolae Ciucă a anunțat că preia interimatul.  Anterior, și șeful Camerei Deputaţilor i-a solicitat premierului să preia interimatul ministerului. Potrivit legii, Nicolae Ciucă ar trebui să asigure interimatul maximum 45 de zile.

Nicolae Ciucă, noul ministru interimar al Apărării, după ce Vasile Dîncu a demisionat

Guvernul a transmis un comunicat în care se arată că Nicolae Ciucă a transmis Administrației Prezidențiale documentele privind preluarea interimatului la MApN.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis Administrației Prezidențiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării Naționale și preluarea interimatului de către domnia sa”, a transmis Guvernul.

Vă reamintim faptul că Vasile Dîncu și-a dat demisia în cursul acestei dimineți, 24 octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării. Decizia de depunere a mandatului vine după mai multe declarații controversate pe care le-a spus Vasile Dîncu în această perioadă. Acesta a făcut anunţul şi pe pagina sa de Facebook. Hotărârea lui a venit cu o zi înainte de o şedinţă extrem de importantă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Anterior, aceștia doi au avut o discuție unde lui Vasile Dîncu i s-a transmis din partea premierului că trebuie să-și adapteze discursul public la strategia de comunicare oficială.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, arată un anunț al Guvernului Ciucă.

Discuția a avut loc după ce Vasile Dîncu a făcut o declarație cu privire la războiul din Ucraina, menționând că negocierea este singura șansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Anterior, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, referitor la o posibilă schimbare din funcţie a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, că nu se poate „cădea în ridicol” să demiţi un membru al Guvernului pentru o declaraţie cum a fost cea făcută de Dîncu cu privire la negocierea păcii în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

A doua experiență de interimar pentru Nicolae Ciucă

În 2020, Președintele României, Klaus Iohannis, l-a numit pe ministrul Apărării la acea vreme, Nicolae Ciucă, ca premier interimar, după ce șeful Guvernului, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia.

Președintele României a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului guvern.

Totodată, Nicolae Ciucă este și un militar de carieră. Acesta a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu. Acesta a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. Mai târziu, în 2003, a obținut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală.

Nicolae Ciucă, noul ministru intermar al Apărării trebuie să preia angajamentul pentru maximum 45 de zile, până când va fi ales un nou ministru al Apărării Naționale.

Adauga un comentariu