Actualitate

Ultima oră! PNL nu mai este susţinut de PSD pentru amânarea moţiunii de cenzură

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră PNL nu mai este susţinut de PSD pentru amânarea moţiunii de cenzură
De la ora 12:00, 10 noiembrie 2021, discuțiile dintre PNL, PSD și UDMR se vor purta pe tema Justiției

Deşi în această dimineaţă, 9 septembrie 2021, Partidul Social Democrat susţinea Partidul Naţional Liberal pentru amânarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, treburile s-au schimbat. Liberalii doreau amânarea moţiunii până după Congresul PNL.

PSD s-a răzgândit şi nu îşi mai oferă sprijinul în susţinerea propunerii ca votul pe marginea moțiunii de cenzură să fie dat pe data de 1 octombrie 2021. Această decizie a fost luată chiar și după ședința celor din PNL, pentru că acolo nu a existat un consens în privința acestei strategii.

PSD s-a răzgândit. Nu mai susţine PNL cu privire la amânarea moţiunii de cenzură

Surse din cadrul conducerii social democraţilor susţin faptul că PSD va aștepta decizia Curții Constituționale a României în ceea ce priveşte sesizarea formulată de premierul Florin Vasile Cîțu referitor la un posibil conflict de natură constituțională între Parlament și Cabinet.

Termenul dat de CCR cu privire la pronunțarea pe această decizie este de 15 septembrie 2021. Astfel, sunt șanse extrem de mari ca moțiunea de cenzură să nu fie votată până pe data de 25 septembrie 2021. Acesta este interesul prim-ministrului Cîțu să nu plece de la Palatul Victoria până la Congresul PNL și să atace șefia Partidului Naţional Liberal din poziția de premier.

PSD a afirmat, iniţial, că este alături de PNL și UDMR

Conform unor surse ale Antena 3, Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal și Uniunea Democrată Maghiara din România urmau să ceară în ședința Birourilor Permanente Reunite ca moțiunea de cenzură să fie votată pe data de 1 octombrie, adică după congresul liberalilor.

Astfel, era vorba despre o nouă alianță conjuncturală, pentru că PNL, împreună cu PSD și UDMR să reprezinte majoritate parlamentară care să stabilească o altă dată a votării moțiunii de cenzură. Mai exact pe 1 octombrie. Acesta era planul pentru ca Executivul condus de Florin Vasile Cîțu să rămână la Palatul Victoria până pe 25 septembrie, astfel încât premierul să câștige președinția PNL în fața lui Ludovic Orban la Congres.

Interesul din acest moment

Planul iniţial era ca Florin Cîțu să plece de la Palatul Victoria, Guvernul să pice prin moțiune de cenzură, însă interesul în acest moment, inclusiv al președintelui României, Klaus Werner Iohannis, era că prin PSD, PNL și UDMR să îl țină pe Florin Cîțu la Palatul Victoria până pe data de 25 septembrie, astfel încât președinția să nu fie câștigată de Ludovic Orban.

Aseară, 8 septembrie 2021, Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților, a recunoscut această strategie a PNL de a vota ca moțiunea de cenzură să fie votată pe data de 1 octombrie.

Ludovic Orban vrea ca moţiunea de cenzură să fie citită în Parlamentul României

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a menţionat ieri, 8 septembrie 2021, ca moţiunea de cenzură nu poate fi amânată la nesfârşit, deoarece Constituţia României da termen maximum 5 zile.

„Nu sunt la curent cu astfel de propuneri. Moțiunea nu poate fi amânată până la calendele grecești. Constituția dă termen maxim de cinci zile. Decizia CCR invocă celeritatea în dezbatere și supunere la vot. Constituția și deciziia CCR se aplică și dacă există precedente anterioare și ulterioare. Sub nicio formă, pentru Florin Cîțu nu ar fi un câștig amânarea moțiunii până după Congres. Acolo votul se dă pe fiecare candidat. Eu sunt în calitate de președinte al Camerei, mă ghidez după Constituție și după principiile statului de drept. Dacă nu e cvorum, ședința nu se poate desfășura. Nu e nevoie de cvorum la citirea moțiunii, e necesar cvorumul numai la ședințe la care se adoptă legi”, a declarat Ludovic Orban.

Adauga un comentariu