Local

Ultimele pregătiri pentru operaționalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași! Primul pasager va fi procesat la finalul lunii martie 2024 – FOTO

Publicat: 07 mart. 2024
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Ultimele pregătiri pentru operaționalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași Primul pasager va fi procesat la finalul lunii martie 2024 - FOTO
Ultimele pregătiri pentru operaționalizarea terminalului T4. La finalul lunii martie 2024, va fi deschis

Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea terminalului T4 al Aeroportului International Iași. Președintele Consiliului Județean a făcut o vizită în aerogară

Pe data de 31 decembrie 2023, procedura de recepţie a lucrărilor de la terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi a început. Precizăm faptul că proiectul a fost susținut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuția de la bugetul de stat. Odată cu intrarea României în spațiul Schengen, terminalul T4 va fi deschis pe data de 31 martie 2024.

Ultimele pregătiri pentru operaționalizarea terminalului T4. La finalul lunii martie 2024, va fi deschis

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a făcut o vizită de evaluare, în noul terminal, alături de directorul general al R.A. Aeroportul Iași, Romeo Vatră, și de Johann Andreas Poelzl, Managing director Strabag SRL. Din 31 martie, de pe terminalul T4 vor fi operate zboruri interne și spre țările din spațiul Schengen, în timp ce terminalul T3 va prelua pasagerii non-Schengen.

„Împreună cu directorul Romeo Vatră și echipa de la aeroport, cu autoritățile locale și centrale, colaborăm în acest moment pentru a putea rezolva toate cerințele, pentru a suplimenta personalul, astfel încât să avem un aeroport pe cât de modern, pe atât de eficient organizat. Ne bazăm, în acest sens, pe sprijinul tuturor instituțiilor colaboratoare pentru a susține operaționalizarea terminalului nou.

Am reușit să construim, în doar 14 luni, noul terminal T4 care este, astăzi, al doilea cel mai mare din România, cu o suprafață de peste 31.000 mp și o capacitate de procesare de minimum 3,5 milioane de pasageri anual. Investiția totală, incluzând parcarea nouă, de 600 de locuri, și un parc fotovoltaic, se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, 85 la sută provenind din fonduri europene”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Lucrările de la terminalul T4 au început pe 18 iulie 2022

Pe data de 9 mai 2022, a fost semnat contractul pentru lucrările ce țin de extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași. Valoarea totală a proiectului depășește 447 de milioane de lei, aproximativ 90 de milioane euro, valoarea eligibilă fiind de peste 303 milioane de lei. Din această sumă, 85 la sută reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 15 la sută este cea de la bugetul de stat. Restul sumei, în jur de 90 de milioane, va fi alocat din bugetul aeroportului.

Terminalul 4 va fi cel mai mare terminal din țară după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp. În T4, pasagerii vor avea la dispoziție șapte porți pentru „Plecări” și trei porți pentru „Sosiri”. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, 3,3 milioane de pasageri vor putea fi procesați în fiecare an. Execuția lucrărilor este realizată de compania Strabag SRL.

Ultimele pregătiri pentru operaționalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Președintele CJ, Costel Alexe, a făcut o vizită în aerogară.

Comentarii
  • T1-T3 nu sunt terminale. Sunt niste magazii, unele mai mici, altele.mai mărişoare… Rectificati numele T4, ca ne faceti de ras. Abia acesta este terminal. Numiti-l simplu aeroportul Iasi.

  • Ce bine ar fi ca sosoaca de la financiar si zana de la personal impreuna cu tiganca de la sec.impreuna cu cu c.a in frunte cu finantistul moralist si conduse de marele manager sa zboare dus ….iar in spate un avion de vanatoare D,N,A,

  • Ba voi aveti ganduri frumoase tiganca se lauda ca nu are nici o sansa mangerul , ca ea a facut cartile bine si ca s-a plans ca nu poate urla cum vrea si ca asa i se ia din autoritate …..SOCOLA SRIE PE EA …dar are viza falsa semnata de directorasul de la finante iar dromaderul sef executa ca daca o ia la buciiiiii Sunteti prosti opriti lucru chemati presa si sa vedeti cateiiii libidinosi ce frumos fac asa asi face de cap dromaderul…..

Adauga un comentariu