Local

Ultimul aviz pentru modernizarea Aeroportului Iași. Consiliul Județean va aviza investiția de 91 de milioane de euro

Publicat: 13 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultimul aviz pentru modernizarea Aeroportului Iași. Consiliul Județean va aviza investiția de 91 de milioane de euro
Consiliul Județean își va da avizul final pentru proiectul de modernizare al Aeroportului Iași, proiect ce prevede un nou terminal de pasageri, dar și mai multe locuri de parcare. Investiția va fi finanțată din fonduri europene

Consiliul Județean Iași va aviza proiectul legat de modernizarea Aeroportului Iași. Investiția de 91 de milioane de euro urmează să fie finanțată prin fonduri europene. Plenul Consiliului Județean va discuta și alte proiecte de hotărâre în cadrul ședinței extraordinare din 14 septembrie 2021

Plenul Consiliului Județean Iași se va reuni în cursul acestei săptămâni într-o nouă ședință extraordinară a instituției. Pe ordinea de zi vor figura mai multe proiecte de hotăre. Cele mai multe proiecte vor fi legate de investiția în modernizarea Aeroportului Iasi. Proiectul de modernizare cuprinde un nou terminal de pasageri, extinderea parcării, dar și alte facilități. De asemenea, consilierii județeni vor mai discuta un proiect de hotărâre legat de o deplasare externă în Spania, deplasare ce va avea loc în cursul lunii octombrie 2021.

Un nou proiect pentru modernizarea Aeroportului Iași

Un prim proiect de hotărâre ce va fi analizat de plenul Consiliului Județean este legat de avizarea modulului 1 din modernizarea Aeroportului Iași. Conform proiectului de hotărâre, modulul 1 are o valoare de 447 milioane de lei (91,6 milioane de euro). Modulul 1 cuprinde un terminal de pasageri nou dimensionat, dar și extinderea locurilor de parcare din zonă.

„Urmare a concluziilor din etapa Master Plan integrat, este necesar să se realizeze un nou terminal de pasageri dimensionat în conformitate cu traficul estimat pentru ora de proiectare. Astfel, a fost prevăzută realizarea unui nou terminal T4 ce va deservi traficul internațional și reconfigurarea terminalului T3 existent, care va deservi doar traficul intern. Prin realizarea acestei investiții se va rezolva principala disfuncționalitate a Aeroportului Iași și anume capacitatea insuficientă de procesare a terminalelor existente. Se urmărește și reconfigurarea rețelei de drumuri de acces și spații de parcare. În prezent, Aeroportul Iași dispune de circa 315 locuri de parcare. Acest număr de locuri de parcare este total insuficient în raport chiar și cu traficul existent pe Aeroportul Iași”, se arată în proiectul de hotărâre.

Modernizarea Aeroportului Iași va fi finanțată din fonduri europene

După aprobarea în plenul Consiliului Județean, modernizarea Aeroportului Iași va ajunge pe masa Comisiei Europene. Pentru a putea cofinanța proiectul, aerogara va trebui să facă un împrumut bancar pe o perioadă de 15 ani, împrumut care se ridică la 20 de milioane de euro. Noul terminal de pasageri va avea o suprafață de 31 mii de metri pătrați și ar trebui finalizat până în decembrie 2021. Ulterior, actualul terminal T3 va deservi doar curse interne, iar terminalul T2 va fi transformat într-unul destinat curselor cargo.

Excursie în Spania pentru câțiva consilieri județeni

În afara proiectului de modernizare al Aeroportului Iași, consilierii județeni vor mai discuta o hotărâre privind deplasarea a 4 consilieri județeni în Spania. Patru consilieri județeni vor pleca în Valencia să asiste la prezentarea unei instalații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor. Cei 4 consilieri vor pleca în Spania, în perioada 6 -10 octombrie 2021, pentru a asista la evenimentul respectiv. Pentru cei 4 consilieri județeni se vor aloca 20.000 de mii de lei (4.000 de euro) din bugetul CJ, pentru deplasarea acestora în Spania.

Adauga un comentariu