Local

Uluitor. Consilierul local aflat în conflict de interese a călcat din nou pe bec. Soția sa continuă să jongleze cu banii primăriei – FOTO

Publicat: 20 nov. 2019

Prins într-un caz șocant de conflict de interese, un ales local al Iașului a recidivat grosolan. A continuat să-și susțină soția într-un for de conducere la o instituție publică, deși ar fi trebui să se abțină de la vot. Consoarta acestuia se află în concediu de creștere a copilului. Cu toate acestea, reprezintă Consiliul Local după ce a fost votată de soțul său în continuare într-o structură publică ce gestionează și banii de la primărie

Bătaie totală de joc la adresa locuitorilor municipiului Iași. După ce și-a promovat soția pe o funcție de răspundere într-o instituție de învățământ publică a Iașului, un ales local a recidivat. Liberalul Răzvan Timofciuc nu a realizat că se află într-un grav conflict de interese la nivelul Consiliului Local. Junele liberal și-a votat în luna februarie soția în postura de reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administrație de la Colegiul Național „Octav Băncilă”. Timofciuc a votat ca Ancuța Dida Timofciuc să reprezinte CL în instituția de învățământ, deși nu avea voie să facă acest lucru. Practic, Timofciuc i-a dat soției dreptul de a se utiliza de banii primăriei destinați unității de învățământ.
În luna septembrie, Timofciuc a comis o nouă ilegalitate grosolană. În cadrul ședinței de plen din septembrie, aleșii locali au ales din nou reprezentanții CL în cadrul unităților de învățământ din municipiu.

O ține în conducere

În cadrul ședinței de CL respective, consilierii au aprobat noi nominalizări la școli. Printre numele apărute la cele 103 unități de învățământ se regăsește și cel al Didei Ancuța Timofciuc, soția consilierului PNL. Deși nici de această dată nu avea voie să ridice mâna pentru a vota, liberalul nu a ținut cont de lege. A votat din nou ca soția sa să dicteze ce se întâmplă la Colegul Național de Arte „Octav Băncilă”. Astfel, Timofciuc și-a reconformat votul ca soția sa să jongleze cu banii primăriei în continuare la unitatea de învățământ. Acesta nu a învățat nimic din ședința de pe 28 februarie. În cea din luna septembrie, Răzvan Timofciuc a votat cot la cot cu ai săi colegi lista de reprezentanți ai primăriei. Și de această dată a decis că nu sunt probleme dacă își votează soția să se ocupe de fondurile primăriei la Colegiul de Arte.

Cum s-au derulat lucrurile?

În februarie, soția lui Timofciuc era trecută pe liste cu numele dinaintea căsătoriei. Asta deși cei doi s-au cununat civil pe data de 6 ianuarie 2019. Ședința de plen cu nominalizarea membrilor în CA a avut loc pe 28 februarie 2019. Practic, la o lună jumătate după căsătorie, Timofciuc și-a pus soția într-un astfel de CA. Soția acestuia era trecută cu numele anterior căsătoriei, pentru a nu bate la ochi. Legea a fost însă încălcată flagrant din moment ce aceștia erau deja căsătoriți în acte.
Timofciuc a încălcat prevederile legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Art. 75. arată că aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru rude. Ori este evident că bugetul Colegiului „Octav Băncilă” este votat de Consiliul Local. Deci este votat de Răzvan Timofciuc. Destinația banilor este stabilită de CA al școlii, deci de Dida Ancuța Timofciuc. Practic, Răzvan Timofciuc dă cu o mâna banii, iar soția lui îi cheltuie!

ANI trebuie să intervină

Femeia se află acum în concediul de creștere a copilului. Cu toate acestea, continuă să reprezinte CL la instituția de învățământ. Aceasta este mai mult o problemă morală. Pe lângă faptul că a fost votată de soț, aceasta se află și în concediu de creștere a copilului. În mod normal nu ar avea timp și de alte activități, însă situația pare alta.
În ședința din luna septembrie, proiectul a fost votat de 24 de aleși, printre care și Răzvan Timofciuc.
Și în acest caz, Agenția Națională de Integritate (ANI) trebuie să intervină pentru că liberalul se află în conflict de interese. Este o gravă încălcare a legii, cu scopul de a se crea foloase pentru unul din membrii familiei sale. De aceea, ANI trebuie să ia măsuri și să ceară încetarea mandatului lui Timofciuc din cadrul CL Iași. Mai ales că acesta și-a votat de două ori soția în această structură din cadrul unității școlare.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu