Un american a fost extrem de surprins de cât de ieftine sunt prețurile în România. Juwan Gray, jucător american legitimat la echipa de baschet Corona Brașov, a devenit viral pe TikTok după ce a povestit cât de mare este diferența dintre costul vieții din România și cel din Statele Unite. Sportivul s-a arătat uimit că a plătit doar 206 lei (aproximativ 45 de dolari) pentru o serie de produse alimentare, pe când în SUA ar fi plătit mult mai mult.
Un american, surprins de cât de ieftine sunt prețurile în România
Americanul Juwan Gray, jucător legitimat la echipa de baschet Corona Brașov și stabilit în orașul de sub Tâmpa, s-a arătat mirat de prețurile ieftine la alimente.
„Fiind american și mutându-mă într-o țară ca România, am parte de multe avantaje. Tocmai am primit toate aceste produse acasă pentru mai puțin de 50 de dolari și nu-mi vine să cred”, a spus americanul.
Juwan Gray le-a arătat urmăritorilor săi ce a cumpărat de la magazin: șase sticle de apă plată, fructe (afine, căpșuni, struguri), ciuperci, legume proaspete (ardei, dovlecei, morcovi), lapte și carne de pui, toate la un preț total de 206 lei.
„Dacă m-aș întoarce acasă, în SUA, și aș comanda aceleași lucruri, ar costa probabil 50 de dolari doar puiul și apa, fără să mai pun la socoteală livrarea. Și ar avea tupeul să-ți ceară și bacșiș”, a comentat el.
Baschetbalistul a subliniat că traiul de zi cu zi în America a devenit tot mai dificil.
„Acasă, în Statele Unite, a devenit atât de scump și de greu să-ți asiguri nevoile de bază, încât simți că mergi înapoi”, a menționat Juwan Gray.
La final, Gray a avut un mesaj pentru urmăritorii săi.
„Dacă te gândești să te muți în România sau în altă țară din Europa ori din lume, informează-te bine, pentru că poți trăi decent”, a mai zis Juwan Gray.
De la 1 iulie 2025 vine „Apocalipsă economică”
De la 1 iulie 2025, va expira plafonarea adaosului comercial la cele 17 alimente de bază, printre care se regăsește pâinea, carnea, laptele, dar și fructele sau legumele.
Până acum, măsura implementată în ultimii 2 ani, a adus scăderi de prețuri de până la 33% la unele alimente de bază.
„Ridicarea prețurilor la energie se aplică în lanț: producător, distribuitor și așa mai departe. Costurile vor crește mult și le vom vedea în prețuri. Per total, ne așteptăm la o creștere de minimum 5%, cauzată doar de OUG 77 – plafonarea. Dacă se ridică și plafonarea la energie, prețurile vor crește cu minimum 10–15%”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte ANMC.
Specialiștii se așteaptă ca, în general, produsele de bază din supermarketuri să se scumpească cu 10%. Fenomenul este direct legat de eliminarea plafonării la energie electrică, întrucât asta va produce efecte asupra lanțului de producție și distribuție și va duce la o majorare a prețurilor. Măsura se va reflecta în cazul costurilor finale ale serviciilor și produselor.
Şi BNR a atras atenția privind impactul asupra prețurilor în contextul eliminării măsurilor de plafonare. Prognoza de inflație a fost revizuită pentru finalul anului 2025, de la 3,8% la 4,6%.
Altfel, un american a fost extrem de surprins de cât de ieftine sunt prețurile în România.
Produse ieftine, nu preturi.
Preturile pot fi doar mari sau mici,
Corect. Bravo! In schimb, sunt multi intelectuali „de elita” care o tin, in pleonasm, cu „preturi ieftine” 🤣
Dar raportul intre preturi si venituri?Cati dintre romani isi permit,in functie de venituri>