Un nume mare al arheologiei israeliene, profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, susține că a descoperit o rețea de orașe antice care au făcut parte din Regatul lui David, o afirmație care a inflamat deja spiritele în domeniu. Istoric vorbind, aproape nimic nu este cunoscut despre ragele David și cercetătorii nu se pun de acord nici măcar dacă acesta a existat în mod real.
Biblic vorbind, el este unul dintre cele mai cunoscute și importante personaje din Vechiul Testament, devenind rege al Regatului Iuda înainte de a uni toate triburile lui Israel după uciderea mitică a lui Goliat. Evident, noua cercetare publicată de Garfinkel în Jerusalem Journal of Archeology se aliniază mai aproape de varianta biblică a evenimentelor.
„Minimaliștii vor să spună că David a domnit peste un sat micuț și că nu există niciun regat iar eu spun că a existat un regat cu orașe fortificate la o zi distanță de mers de Ierusalim”, a declarat arheologul într-un interviu acordat ziarului Haaretz, adăugând că el nu se consideră totuși un „maximalist atât de mare” în ceea ce privește disputele privind dimensiunea așezărilor urbane de atunci.
Un arheolog susține că a găsit regatul mitic al lui David
El afirmă în lucrarea sa că o rețea de 5 orașe fortificate din jurul Ierusalimului sunt de fapt cu două secole mai vechi decât se crede, ceea ce le-ar plasa în jurul secolului X î.e.n., adică tocmai în perioada în care ar fi trăit regele David.
Mai mult, studiul afirmă că orașele au avut un design asemănător și au fost legate de o serie de drumuri îngrijite, ceea ce sugerează o rețea comună a unui regat centralizat.
„Cred că este realistă”, spune Garfinkel despre ipoteza sa, negând totodată că a încercat să demonstreze că Biblia are dreptate.
Alți arheologi nu sunt atât de convinși, mai ales că aceasta nu este prima dată când cineva susține că a descoperit regatul lui David.
„Cred că este o suprasimplificare și el nivelează detaliile”, afirmă profesorul Aren Maeir de la Universitatea Bar Ilan cu privire la colegul său.
„Există multe detalii mici cu care nu sunt de acord și sunt generalizări asupra unei perioade largi care sunt problematice. E ca și când un pescar îți povestește ce tip de pește a prins și de fiecare dată când spune povestea brațele sale se lărgesc tot mai mult (…) Cred că a existat probabil un regat mic în Ierusalim dar nu știm ce influență a avut acel regat”, a mai declarat acesta pentru The Times of Israel.