Eveniment-Social

Un artist și arhitect ieșean, stabilit la Londra, multipremiat internațional pentru inovație, revine cu o creație spectaculoasă la Iași – FOTO

Publicat: 08 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un artist și arhitect ieșean stabilit la Londra multipremiat internațional pentru inovație revine cu o creație spectaculoasă la Iași - FOTO
Cu ocazia evenimentului „Luna Sculptorilor Români”, Vlad Țenu revine cu o creație spectaculoasă la Iași

Cu ocazia evenimentului „Luna Sculptorilor Români”, Vlad Țenu, artist și arhitect ieșean, stabilit la Londra, multipremiat internațional pentru inovație, revine cu o creație spectaculoasă la Iași

Este vorba despre „Miniplex”, un sistem modular conceput de artist, constând într-un singur tip de componentă, o piesă plată care poate fi conectată cu nituri sau agrafe pentru a crea structuri 3D foarte complexe.

Vlad Țenu, un artist și arhitect ieșean, stabilit la Londra, revine cu o creație spectaculoasă la Iași

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” va fi celebrată, la Iași, prin Luna Sculptorilor Români (LSR), cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România. În perioada 19 februarie-19 martie 2024, în cadrul numeroaselor instituții de cultură partenere vor fi expuse lucrări de importanță internațională, iar pe principalele artere pietonale ale orașului vor fi expuse cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și Republica Moldova.

Vlad Țenu este un arhitect ieșean, stabilit la Londra. A studiat Arhitectura la Iași, Lisabona și Londra, la Bartlett, unde a obținut o diplomă de Master în Arhitectură Adaptivă & Computatie, dar și un Certificat de Cercetare Avansată în Arhitectură.

Printre lucrările sale se află Minimal Complexity, piesă câștigătoare a concursului Repeat, organizat de TEX-FAB în 2010, și a unui premiu al Institutului Arhitecților Americani (AIA) în Houston, în 2012. Lucrarea a fost expusă la Festivalul de Arhitectură din Londra (2012) și la evenimentul Sleep Hotel (2013).

Pe lângă expozițiile personale Synthetic Nature (Londra, 2012) și Glimpses of Infinite Symmetry (București, 2014), Vlad Țenu a fost curatorul expoziției PROCESS în Shanghai, în 2014. Lucrările sale au fost expuse și în cadrul Unfinished Festival (București 2018), Plug-In-to-the-future (Londra 2019), Shenzhen Design Week (China, 2019), BINAR (Bucharest, 2019).

Artistul a realizat o rochie din 25.000 de cristale Swarovski

Lucrările sale din domeniul designului vestimentar au început cu o piesă pentru CLON8 la săptămâna modei Paris (2015) și o instalație pentru Del Rio London, expusă la LeBonMarche în Paris (2015), însă au culminat cu Foræva, un proiect realizat împreună cu designerul Lana Dumitru. Născut dintr-o colaborare cu Swarovski, proiectul s-a materializat într-o rochie realizată din 25.000 de cristale Swarovski, rochie lansată în Hong Kong în 2018, câștigătoare a premiului BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018) și purtată pe scenă de faimoasa cântăreață islandeză Björk, în cadrul turneului Utopia.

Astfel, arhitectul ieșean, stabilit la Londra, multipremiat internațional pentru inovație, revine cu o creație spectaculoasă la Iași. Este vorba despre „Miniplex”, un sistem modular conceput de artist, ce poate fi combinat într-o infinitate de forme posibile, la fel ca un element Lego sau o piesă de puzzle 3D. Bazate pe simetrie, structurile rezultate au o gamă largă de aplicații în iluminat, produse și interioare, obiecte decorative sau instalații de artă.

Lucrarea a fost asamblată în diferite configurații pentru Festivalul de Arhitectură din Londra 2017, Expoziția plug-in-to-future la ARUP Phase2 Gallery în 2018, Shenzhen Design Week 2019 și London ULTRA Exhibition la Oxo Bargehouse London 2019.

Comentarii
  • Felicitări, d-le arhitect ieșean, Vlad Țenu.
    Dacă nu acum, în viitorul apropiat, ar trebui să revii acasă, la… Iași!
    Te așteptăm. Patrimoniul mutilat al țări și al Iașului are nevoie
    de profesioniști ca dumneata. Serios, crede-mă.

Adauga un comentariu