Actualitate

Un asteroid va evita Pământul la limită. Roca spațială trece prin atmosfera externă

Publicat: 24 ian. 2023
Un asteroid va evita Pământul la limită. Roca spațială trece prin atmosfera externă
Un asteroid va evita Pământul la limită.

Un asteroid care se îndreaptă spre atmosfera Pământului a fost descoperit recent de NASA. Asteroidul va trece la aproximativ 3.500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului.

Asteroidul 2023 BU a fost reperat sâmbătă (21 ianuarie) de către Centrul pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) al NASA și este programat să treacă pe lângă noi vineri (27 ianuarie), în jurul orei 12.30.

Roca va trece la aproximativ 3.500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului

Roca va trece la aproximativ 3.500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, ceea ce o va face să fie a patra cea mai apropiată dintre rocile spațiale trecute și viitoare care se vor apropia de planeta noastră, relatează ladbible.com și Mediafax.

Asteroidul este atât de aproape de Pământ încât distanța medie dintre Pământ și Lună este de puțin sub trei procente.

Chiar dacă acest asteroid ar avea o traiectorie spre Pământ, nu există motive de îngrijorare, deoarece, potrivit CNEOS, asteroidul măsoară între 3,6 și 8,2 metri. Potrivit experților NASA, orice asteroid mai mic de 24 de mtri ar avea mai multe șanse să ardă în atmosfera Pământului decât să atingă solul.

Pasionații de astronomie vor putea vedea Asteroidul 2023 BU trecând pe lângă cer

Deoarece se așteaptă ca asteroidul să treacă pe lângă atmosfera Pământului, pasionații de astronomie vor putea vedea Asteroidul 2023 BU trecând pe lângă cer datorită proiectului Virtual Telescope Project.

VTP este un set de telescoape robotizate cu sediul în Ceccano, Italia, care sunt accesibile online, configurate pentru ca oamenii să aibă propria experiență astronomică din confortul caselor lor.

Transmisiunea în direct a asteroidului de la VTP va începe joi, 26 ianuarie, la ora 19.15.

Laserul care va detecta viața extraterestră

Și, vorbind despre echipamente astronomice impresionante, un nou laser portabil finanțat de NASA a fost dezvoltat pentru a ajuta oamenii de știință să detecteze viața extraterestră. Cu o greutate de 17 kilograme, se spune că dispozitivul portabil actualizat este suficient de mic și suficient de ușor pentru ca astronauții să-l poarte cu ei în misiuni spațiale.

Dispozitivul, creat de o echipă condusă de Universitatea din Maryland, folosește un laser ultraviolet pentru a îndepărta particulele din materialul planetar. Aceste particule vor fi apoi analizate în speranța de a găsi compuși organici.

Noul laser de vânat de extratereștri le permite oamenilor de știință să acceseze compuși cu proprietăți mai complexe. Compușii mai mici, cum ar fi aminoacizii, sunt mult mai greu de analizat, spun oamenii de știință.

Experții spun că laserul este mult mai potrivit pentru călătorii în spațiu decât prototipul anterior, mult mai mare, și ar putea fi gata de lansare în spațiu în „următorii câțiva ani”.
Adauga un comentariu