Un incident șocant care a implicat o mașină din trafic și un pieton agresor a avut loc în Ploiești. Scena s-a petrecut pe Bulevardul Republicii, unul dintre cele mai circulate din oraș, și a fost filmată de camera de bord. Din imaginile difuzate în mediul online, se vede cum mașina condusă de femeie claxonează intermitent în momentul în care individul se îndreaptă spre vehicul, care rulează în trafic.
„Dă-te-n …” spune femeia, când realizează că bărbatul nu intenționează să se dea din fața mașinii.
El se apleacă și pare că zgârie caroseria cu un obiect pe care îl avea în mână. Șoferița începe să dea cu spatele, țipând la un moment dat. Țipă și agresorul, care o ia la fugă după mașina rulând în marșarier. La un moment dat, femeia se adresează unei persoane care nu apare în cadru:
„Ajută-mă, sună la poliție, în pana mea, că nu mai pot. Am doi copii mici în mașină. Mersi!”
În cele din urmă, ea reușește să plece. Polițiștii l-au reținut și identificat pe agresor: este un bărbat în vârstă de 50 de ani, din municipiul Craiova, care se manifesta incoerent în vorbire.
Suspectul a fost percheziționat, fără ca oamenii legii să găsească asupra lui vreun cuțit sau alt obiect tăietor-înțepător.
Individul a fost transportat la spital, unde a fost internat.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice și continuă cercetările.
Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum conducerea unui autovehicul împrumutat poate atrage sancțiuni, mai ales în situația în care persoana care se află la volan a fost prinsă în timp ce se deplasa cu viteză.
Există numeroase situații în care proprietarul unui autoturism alege să-l împrumute unei alte persoane.
Fie că este vorba de o persoană apropiată sau un membru al familiei, în cazul în care mașina este împrumutată ilegal, sancțiunile sunt dure.
Potrivit prevederilor legale, proprietarul unui vehicul poate fi supus sancțiunilor penale în cazul în care împrumută mașina unei persoane care nu deține permis de conducere, are permisul suspendat, expirat sau anulat, sau în cazul în care acesta nu este conform cu normele legale din România.
De asemenea, împrumutarea mașinii unei persoane care a consumat alcool în cantități peste limita legală sau substanțe psihoactive poate implica răspunderea penală a proprietarului.
Șoferii care sunt prinși conducând fără permis de conducere riscă între 1 și 5 ani de închisoare.
În cazul în care aceștia sunt prinși conducând sub influența drogurilor sau alcoolului sau cu permisul suspendat pot fi condamnați la între 6 luni și 3 ani de închisoare conform legislației în vigoare.
Important de menționat este că proprietarul care a încredințat autoturismul unei persoane ce nu deține carnet auto va fi tras la răspundere, notează Promotor.
Cu toate acestea, proprietarul mașinii nu poate fi sancționat în cazul în care autovehiculul a fost furat sau condus fără acordul său de către o persoană care a încălcat legea.
În cazul în care șoferul care se află la volanul unei mașini împrumutate este prins cu viteză, există mai multe variante de sancțiuni.
Prima este cea detaliată mai sus, în care proprietarul e tras la răspundere în solidar cu șoferul care a condus mașina.
O altă variantă în acest caz este cea în care proprietarul suportă sancțiunea. Mai exact, dacă autoturismul circulă fără rovinietă, proprietarul este cel care răspunde în acest caz.
Iar a treia situație, cea în care șoferul a încălcat limita de viteză. În acest caz, el este cel care suportă amendă.
Astfel, dacă persoana respectivă a depășit viteza legală sau a condus o mașină cu probleme la sistemul de frânare, amenda va fi aplicată șoferului mașinii, nu proprietarului.